Londýnská policie čelí tvrdé kritice po zásahu proti pietnímu shromáždění

Události: Kontroverzní zákrok londýnské policie (zdroj: ČT24)

Britští politici kritizují zákrok policie při pietní akci v Londýně. Starosta ho označil za nepřiměřený a chce vysvětlení. Zhruba tisíc lidí v sobotu večer přišlo uctít památku třiatřicetileté ženy, z jejíž vraždy je podezřelý člen metropolitní policie. Lidé se nakonec střetli s hlídkami a několik jich skončilo v poutech. Podle policistů byla akce vzhledem k protiepidemickým opatřením nebezpečná a nezákonná.

Sarah Everardová zmizela 3. března, když se vracela z londýnské čtvrti Clapham domů do čtvrti Brixton. Ve středu detektivové objevili v lese nedaleko města Ashford v hrabství Kent tělo. V pátek policie potvrdila, že pozůstatky nalezené v tašce patří Everardové. K identifikaci byly použity její zubařské záznamy.

Z únosu a vraždy Everardové byl obviněn osmačtyřicetiletý policista Wayne Couzens, který v řadách londýnské policie střežil diplomatické budovy. Couzens zůstává ve vazbě. 

Případ šokoval Británii a vyvolal debatu o tom, zda se ženy mohou při večerních procházkách cítit bezpečně. Mnoho žen přitom otevřeně promluvilo o osobních zkušenostech s tím, že se policie a společnost problému dostatečně nevěnují.

Pietní místo v londýnském Claphamu
Zdroj: Henry Nichols/Reuters

Během soboty začali lidé přinášet květiny a zapalovat svíčky v parku Clapham Common na jihozápadě Londýna. Památku Everardové sem přišla uctít i vévodkyně Catherine, manželka prince Williama.

Večer se v parku shromáždilo zhruba tisíc lidí, převážně žen. Cílem akce bylo uctít památku mladé ženy a odsoudit nebezpečí, které ženy pociťují, když se v noci po městě pohybují samy. Postupně se zvyšovalo napětí a někteří v davu křičeli na policii „hanba“. Aktivisté podle Reuters původně chtěli uspořádat oficiální vzpomínkovou akci. Policie ale uvedla, že by se lidé kvůli protikoronavirovým opatřením neměli shromažďovat.

„Stovky lidí se shromáždily těsně u sebe, což bylo velkým rizikem pro přenos covidu-19. Policie musí jednat v zájmu bezpečnosti občanů. To je jediná zodpovědná možnost. Pandemie není u konce a shromažďování stovek lidí z různých míst Londýna i odjinud je stále nebezpečné. Opakovaně jsme žádali přítomné, aby se chovali podle zákona a odešli. Bohužel, menší skupina lidí začala na policisty křičet, strkat do nich a házet předměty,“ popsala situaci náměstkyně vrchní komisařky londýnské metropolitní policie Helen Ballová.

Pieta v londýnském Claphamu
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

Policie podle svědků několik žen z parku odvedla v poutech. Později policie oznámila, že zatkla čtyři účastníky protestu.

Londýnský starosta Sadiq Khan prohlásil, že reakce policistů „nebyla místy vhodná ani přiměřená“, a dodal, že požaduje naléhavé vysvětlení. Vůdce opozičních labouristů Keir Starmer události označil za „hluboce znepokojivé“, zatímco ministryně vnitra Priti Patelová řekla, že bude požadovat vysvětlení incidentu.