Jih USA se snaží zotavit z mrazů, trvají problémy s elektřinou i pitnou vodou

Nezvykle nízké teploty na jihu USA sice pominuly, tamní státy se však nadále potýkají s následky extrémního počasí. V Tennessee ještě v neděli večer trvaly problémy s pitnou vodou, obyvatelé Texasu zase čelí likvidačním účtům za elektřinu.

V největším městě Tennessee Memphisu již od čtvrtka platí doporučení převařit si před použitím vodu. Tamní úřady se obávají, že nízký tlak ve vodovodech způsobený nesčetnými haváriemi může vést ke kontaminaci, některá nemocniční zařízení a pečovatelské domy proto raději přešly na vodu balenou. Mnoho restaurací zůstává zavřených, supermarkety stíhají doplňovat balenou vodu do regálů jen s obtížemi.

Astronomické účty

Starostové dvou texaských měst vedení státu vyzvali, aby pomohl s platbou za astronomické účty za elektřinu. Někteří Texasané, kterým i přes problémy v síti elektřina fungovala, musí kvůli specifickému trhu s energiemi zaplatit za elektřinu za pět dní až 5000 dolarů (zhruba 106 tisíc korun) či více, uvádí Reuters.

Texas je jedním z mála států v USA, které mají nezávislou energetickou síť. Proto když udeřily mrazy a nedostatek energie, nemohl stát získat podporu od sousedů. Výsledkem bylo, že tamní Komise pro veřejné služby minulé pondělí rozhodla o zvýšení ceny energie.

Tato změna neovlivnila lidi, kteří mají platební plány s pevnou sazbou. Lidé s tarify s proměnlivou sazbou však byli nárůstem silně zasaženi a nyní čelí rostoucím nákladům.

„Účet by měl zaplatit stát Texas,“ uvedl v rozhovoru se stanicí CBS starosta Houstonu Sylvester Turner. „Když dostávají takové přemrštěné účty za elektřinu a musí zaplatit za opravu svých domů, tak by (za elektřinu) neměli platit,“ dodal starosta. Starostka města Fort Worth Betsy Priceová CBS sdělila, že by s účty kromě státu měla pomoci i federální vláda.

Guvernér Texasu Greg Abbott v neděli na své tiskové konferenci oznámil, že Komise pro veřejné služby vydala moratorium na odpojování zákazníků z důvodu neplacení. Uvedl také, že komise chce zabránit poskytovatelům elektřiny, aby zákazníkům zasílali faktury.

„Texané, kteří trpěli dny mrznoucího chladu bez energie, by neměli být vystaveni přemrštěnému nárůstu účtů za energii kvůli šoku na trhu s energií,“ řekl Abbott.

Mrazy přišly z Kanady

Teploty až kolem 20 stupňů pod nulou, sníh či náledí trápily jih USA od minulého týdne, kdy pro tuto oblast málokdy vídané podmínky přinesl příliv arktického vzduchu z Kanady. Vývoj ochromil dopravu i dodávky elektřiny, v nezateplených domech pak teploty padaly k bodu mrazu, zatímco v supermarketech ubývaly základní potraviny. Extrémní počasí si ve Spojených státech vyžádalo 76 životů, uvádí AP.

Prezident Joe Biden v sobotu pro Texas vyhlásil velkou katastrofu, což tamním obyvatelům umožní čerpat další podporu od federální vlády. O víkendu se také ve státě podařilo zprovoznit veškeré elektrárny a s návratem normálního počasí tak má obnovenou dodávku elektřiny již většina domovů. Podobně jako v Tennessee však panují obavy o zásoby pitné vody, přístup k ní neměla v neděli až třetina Texasanů (asi 8,8 milionu lidí).