Texas je stále sevřen ledovým počasím, mnozí jsou bez vody. Biden schválil federální pomoc

Americký prezident Joe Biden schválil vyhlášení stavu velké katastrofy pro Texas, který sužují silné mrazy. Opatření státu zajistí další pomoc, píše Reuters. Pojišťovny očekávají kvůli mrazivému počasí v Texasu rekordní ztráty. Mrazy v celých USA zřejmě připravily o život téměř šedesát lidí.

Život v Texasu a okolních státech již několik dní komplikuje rekordně mrazivé počasí, které v některých částech přerušilo dodávky elektřiny a vody. Dodávky proudu se postupně obnovují a teploty by měly začít růst, zhruba třináct milionů lidí má však stále problémy se zajištěním pitné vody.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová dříve potvrdila, že Biden požádal svůj tým o urychlení žádosti Texasu o vyhlášení katastrofy. Je také v kontaktu se starosty některých největších měst jako Houston, Austin a Dallas, aby se ujistil, že mají přístup k vládním financím. Prezident navštíví Texas, pokud jeho přítomnost nebude zátěží při pomoci.

Sněhové a mrazivé bouře zasáhly také několik dalších států na jihu USA, které rovněž hlásí výpadky dodávek vody. V regionu nejsou takové teploty obvyklé.

Byla to nárazovka, řekl o situaci Čech žijící v Texasu

Podle Filipa Dvořáka, který žije v texaském Houstonu, se dalo těžko předpokládat, že příchozí studené počasí bude tak mrazivé. „Byla to nárazovka. Vědělo se, že studená fronta asi přijde. Nevědělo se ale, jak bude silná. V Houstonu obvykle třeba v případě hurikánu dostaneme varování a nevíme přesně, jaké to bude mít dopady. Za ten rok je těch varování dost, lidé to pomalu začínají ignorovat a nijak extra se nepřipravují,“ popisuje Čech.

Podle něho je situace oproti běžnému hurikánu nečekaná v tom, že bezpečnostní systémy, jako třeba osvětlení nebo elektronické zámky, kvůli výpadku proudu přestaly fungovat. Hlavním důvodem pro toto selhání jsou poškozené trubky od rozvodů vody, které popraskaly kvůli nízkým teplotám, což postihlo zejména nemocnice.

„Ty naštěstí měly záložní generátory, ale přívod elektřiny vypadl i jinde. Nešly třeba otevřít dveře, protože byly elektrické,“ uvedl Dvořák. Rovněž dodal, že místní získávají informace především z velkých deníků nebo twitterových účtů společností, které se starají o nápravu situace.

Studio ČT24: Filip Dvořák o mrazivém počasí v Texasu (zdroj: ČT24)

Pojišťovny čekají rekordní ztráty

Ratingová agentura zaměřená na pojišťovny A.M. Best varovala, že pojišťovny by mohly kvůli mrazu za první čtvrtletí utrpět rekordní ztráty. Počasí ochromilo elektrickou síť a způsobilo rozsáhlé škody na majetku, včetně zhroucených střech a prasklých potrubí. Bouře by se tak mohla stát nejnákladnější událostí související se zimním počasím v Texasu.

Mluvčí Texaské rady pojišťoven Camille Garciová podle agentury Reuters uvedla, že pojišťovny ve státu očekávají stovky tisíc hlášení o škodách.