Navalného zadrželi přímo na letišti krátce po příletu do Moskvy

Zatčení Alexeje Navalného po příletu do Moskvy (zdroj: ČT24)

Policie zadržela ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Stalo se to na letišti při průchodu pasovou kontrolou krátce po jeho příletu z Berlína do Moskvy. Informaci potvrdila agentuře Interfax ruská vězeňská služba. Navalnyj přistál v Moskvě na letišti Šeremetěvo poté, co ruské úřady pro přílety uzavřely letiště Vnukovo. Tam policie zadržela několik desítek lidí včetně Navalného spolupracovníků. Aktivista se vrátil z Německa poté, co se tam od konce srpna léčil z následků otravy.

Navalnyj byl podle svědků zadržen před tím, než oficiálně vstoupil na ruské území, když ukazoval pohraniční kontrole svůj pas, napsala agentura Reuters. Jeho žena Julija, Navalného mluvčí a právník kontrolou prošli. Advokátka Olga Michajlovová opozičnímu zpravodajskému serveru meduza.io sdělila, že Navalnyj je v tranzitní zóně, kam není povolen vstup.

Také mluvčí ruské prezidentské kanceláře Dmitrij Peskov udělal narážku na to, že opoziční předák oficiálně na ruskou půdu nevstoupil. Na otázku novinářů, zda Kreml ví o Navalného zadržení reagoval: „Prosím o prominutí. Zadrželi ho v Německu? O tom nevím.“

Ruská vězeňská služba (FSIN) podle agentury TASS informovala, že Navalnyj byl zatčen na základě skutečnosti, že od 29. prosince je na seznamu hledaných osob kvůli porušování režimu podmíněného trestu, který mu byl uložen za údajnou zpronevěru několika milionů rublů francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Porušil ho tím, že se nedostavil ke kontrole v době, kdy se léčil v Německu. Agentuře Reuters dříve jeden z právních obhájců známého kritika Kremlu sdělil, že jeho klientovi hrozí po návratu do vlasti až 3,5 roku vězení.

Prokuratura vznesla proti Navalnému ještě jedno obvinění, a to za údajné ukradení části darů pro jeho Fond boje proti korupci.

Po přistání letadla Navalnyj ještě stihl dát přímo na moskevském letišti rychlý rozhovor. „Jsem šťastný, že jsem přiletěl, je to můj nejlepší den za posledních pět měsíců. Tady je můj domov. Nemám strach, vím, že mám pravdu a že věci, za které jsem stíhán, jsou vykonstruované,“ citoval politického aktivistu portál meduza.io.

K okamžitému propuštění Navalného vyzval předseda Evropské rady Charles Michel. Český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) zatčení odsoudil. „Byl zatčen za své názory, nikoli za to, co je mu formálně kladeno za vinu. Ruský režim tím porušuje mezinárodní smlouvy o lidských právech,“ podtrhl Petříček s tím, že na ministerském jednání EU navrhne diskusi o možných sankcích.

Asi hodinu před nedělní půlnocí odsoudil na Twitteru zatčení Navalného i český premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl, že bude řešit, co v tomto případě může dělat na úrovni EU.

Policie v souvislosti s Navalného příletem zatkla na 60 lidí

Navalnyj přistál v Moskvě na letišti Šeremetěvo poté, co úřady pro přílety uzavřely letiště Vnukovo. Tam na plánované přistání komerční linky z Berlína čekali jeho příznivci. I přes předchozí varování úřadů tam dorazilo podle informací serveru meduza.io najednou asi 300 lidí. Ti přijeli pod záminkou, že jedou vítat známou ruskou zpěvačku.

Navalného příznivci stáli také venku před vchodem do prostoru letiště. Na letišti bylo v souvislosti s Navalného příletem zadrženo 58 osob, uvedl nevládní portál OVD-Info. Mezi nimi i spolupracovníci z Navalného Fondu boje s korupcí Ljubov Sobolová a Ruslan Šaveddinov.

Policie také zatkla novináře zpravodajského portálu Novaja gazeta, manažerku Navalného štábu Anastasiju Kadetovovou, Navalného asistenta Ilju Pachomova a další. Server OVD-Info informoval, že zatím bylo na svobodu propuštěno přes deset osob včetně Sobolové.

Navalného stoupenci v části letiště Vnukovo, kterou úřady nevyklidily
Zdroj: Reuters

Poté, co letadlo s Navalným přistálo na letišti Šeremetěvo, se dav shromážděný na Vnukovu začal pomalu rozcházet. Policisté ovšem po určitou dobu dál blokovali odjezdy z areálu letiště.

Podle informací na sociálních sítích se v Berlíně u letadla, kterým Navalnyj odletěl, nacházelo několik policejních aut. Policisté byli přítomni i v přístupové chodbě k letadlu. Navalného přivezl k letadlu černý vůz Audi s policejním doprovodem.

Příletová hala i další prostory letiště byly v neděli přehrazeny a uvnitř původně zůstávali jen zaměstnanci letiště, policie a bezpečnostní složky v civilu. Podle agentury AP byla zpřísněna bezpečností opatření na letišti a před letištěm parkují vozy vězeňské služby.

Ruský list Novaja gazeta a opoziční sociální média také uvedly, že několik příznivců Navalného z Petrohradu bylo v sobotu a v neděli vyvedeno z vlaku do Moskvy nebo jim bylo zabráněno v nástupu do letadla.

Policie před moskevským letištěm Vnukovo
Zdroj: Shamil Zhumatov/Reuters

V Německu se Navalnyj zotavoval z otravy

Navalnyj se v Německu od srpna loňského roku zotavoval z pokusu o otravu. Předtím zkolaboval na palubě letounu ze sibiřského Tomsku do Moskvy a úřady později povolily jeho přepravu do Berlína. Během převozu byl v bezvědomí. Podle německé armádní laboratoře byl otráven zakázanou látkou ze skupiny novičok. Tento poznatek potvrdily i laboratoře ve Francii a ve Švédsku, jakož i Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Navalnyj z pokusu o otravu obvinil Vladimira Putina a ruskou tajnou službu FSB. Ruské úřady odmítají podíl na jeho otrávení a zpochybňují, že byl vůbec otráven. Evropská unie a Británie kvůli věci uvalily sankce na Putinovy spolupracovníky, Moskva odpověděla recipročními postihy.

Ruská kriminální ústředna odmítla prověřit podezření, že Navalného se pokusila otrávit skupina příslušníků FSB, kteří opozičníka před otravou sledovali a jejichž totožnost odhalili investigativní novináři. Zdůvodnila to absencí důkazů, svědčících o spáchání zločinu pracovníky FSB.