USA zavedly sankce proti sedmi Ukrajincům. Viní je z podílu na vměšování se do voleb

Americké ministerstvo financí zavedlo sankce proti sedmi ukrajinským občanům, včetně zákonodárce z vládní strany, a čtyřem ukrajinským médiím kvůli vměšování do amerických voleb. Jde o součást sítě zahraničního vlivu spojeného s Ruskem, uvedlo ministerstvo a zdůraznilo, že ruské dezinformační kampaně ohrožují demokracii v USA. Sankce spočívají ve zmrazení majetku ve Spojených státech a zákazu vstupu do USA.

Nově potrestaní Ukrajinci a média jsou ve spojení s ukrajinským poslancem Andrijem Derkačem, kterého ministerstvo financí zařadilo na sankční seznam již loni v září jako dlouholetého „ruského agenta“. Derkače označil šéf americké kontrarozvědky William Evanina za klíčovou postavu v ruské snaze poškodit vyhlídky Joea Bidena na zvolení do Bílého domu.

Na „černé listině“ nově figuruje poslanec vládní strany Sluha národa Oleksandr Dubinskyj, Derkačův asistent Dmytro Kovalčuk, bývalý prokurátor Kosťantyn Kulyk, bývalý poslanec Oleksandr Onyščenko, Derkačovi spolupracovníci Anton Symonenko, Andrij Teliženko a Petro Žuravel, jakož i servery Era-Media, Only News, NabuLeaks a Skeptyk.

Derkačovu nahrávku tweetoval i Trump

Média připomínají, že právě Derkač loni v květnu zveřejnil sestřih nahrávek, jejichž cílem bylo dokázat údajnou zkorumpovanost demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena.

V létě americký prezident Donald Trump, který se ucházel o znovuzvolení, na Twitteru přeposlal odkaz na tyto nahrávky, přestože je již dříve americká zpravodajská služba odsoudila jako ruský pokus „očernit“ demokraty. Derkač se koncem předloňského roku sešel s Trumpovým osobním právníkem Rudym Giulianim.

Po uvalení sankcí Derkač zveřejnil ještě jednu nahrávku, zachycující údajně Bidena – ještě jako dosluhujícího viceprezidenta USA za Baracka Obamy – nadávajícího na Trumpa v rozhovoru s tehdejším ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, připomněl list Vedomosti.