Írán odškodní rodiny obětí sestřeleného ukrajinského letadla, oznámil prezident Rouhání

Írán vyčlenil 30 milionů dolarů na odškodnění rodin obětí loňské letecké tragédie. Prezident Hasan Rouhání to oznámil krátce po premiéře ukrajinského dokumentu o neštěstí, ke kterému došlo přesně před rokem. Civilní stroj se 176 lidmi na palubě sestřelily revoluční gardy nedlouho po startu z teheránského letiště. Írán to původně popíral, později přiznal, že šlo o chybu.

Smutek nad ztrátou nejbližších znovu prožívali příbuzní a kolegové obětí Íránem sestřeleného letadla z loňského ledna. Sešli se v Kyjevě skoro rok po tragédii – na promítání nového dokumentárního filmu.

Stroj ukrajinských aerolinií vezl 176 lidí – hlavně Íránce a Kanaďany. Roztříštěný na zemi skončil brzy ráno 8. ledna 2020, tři minuty po startu z letiště v Teheránu. Místní úřady nejdřív mluvily o technické závadě. Západní rozvědky o tom od začátku pochybovaly. Na řadě ověřených záběrů je patrné, že letadlo zasáhla raketa.

Írán tehdy obvinil z tragédie mimo jiné kanadský premiér Justin Trudeau. „Důkazy ukazují na to, že letadlo sestřelila íránská raketa země – vzduch,“ řekl po havárii.

Teherán ve stejnou noc vyslal rakety na americké cíle v Iráku – jako odvetu za zabití generála Kásima Solejmáního. Útok na letadlo ale armáda zprvu popírala. Velení zásah přiznalo až po třech dnech – s tím, že nešlo o úmysl, ale lidskou chybu.

Írán slíbil, že tragédii vyšetří a viníky potrestá. V červenci předal černé skříňky francouzským úřadům. Teď Rouhání oznámil, že pozůstalí dostanou za každou oběť 150 tisíc dolarů jako odškodné.

„To ale v žádném případě neovlivní soudní proces. Spravedlivý soud musí proběhnout podle všech pravidel,“ prohlásil.

Ukrajina si ještě v listopadu stěžovala na to, že s ní íránské úřady nechtějí spolupracovat. Jako příliš pomalé označila vyšetřování i nezávislá kanadská zpráva a úřad OSN. Teherán zpoždění zdůvodňuje technickými potížemi a koronavirovou pandemií.