Senát přehlasoval Trumpovo veto obranného rozpočtu, i díky hlasům republikánů

Americký Senát se přidal ke Sněmovně reprezentantů a přehlasoval prezidentovo veto obranného rozpočtu. Poprvé za čtyři roky úřadování tak Donald Trump bude muset akceptovat zvrácení své snahy odmítnout opatření schválené Kongresem. Proti prezidentovu vetu se postavila i většina jeho republikánů, když pro rozpočet hlasovalo 81 senátorů a proti jich bylo pouze 13, uvedla agentura AP.

Senát se kvůli zákonu o rozpočtu ve výši 740 miliard dolarů, což představuje téměř 16 bilionů korun, označovaném zkratkou NDAA (National Defense Authorization Act) mimořádně sešel na Nový rok.

Už při prvním procedurálním hlasování o omezení debaty se pro vyslovilo 80 zákonodárců a jen 12 bylo proti. Jasně se tak ukázal poměr sil, který hovořil v Trumpův neprospěch, ačkoli republikáni mají v Senátu většinu.

Trump vetoval NDAA těsně před Vánoci. Požadoval mimo jiné, aby k němu zákonodárci připojili ustanovení o zrušení normy umožňující aktuální podobu digitálních platforem, které hlava státu označuje za zaujaté v neprospěch republikánů. Nelíbila se mu také pasáž o přejmenování vojenských základen, které nesou jména generálů bojujících v občanské válce v letech 1861 až 1865 na straně Konfederace.