Moskevská zastupitelka dostala podmínku za protivládní akce. Bude tak muset z politiky

Zastupitelka Timirjazevské čtvrti Moskvy Julija Galjaminová dostala od soudu dvouletý podmíněný trest se zkušební dobou dva roky. Podle soudce vícekrát porušila pravidla demonstrace, což je od roku 2014 trestné. Prokuratura požadovala tříleté vězení. Opoziční politička označila obvinění za politicky motivovaná a oznámila, že se proti verdiktu odvolá.

Soud rozhodl, že Galjaminová organizovala nepovolenou masovou akci s cílem změny ústavního pořádku. Její účastníci podle něj „vyzývali k protiprávním činům, ohrožovali zdraví občanů a omezovali pěší i automobilový provoz“.

Ačkoliv se vyhnula vězení, usvědčující rozsudek jí znemožňuje kandidovat příští rok v parlamentních volbách a také znamená, že přijde o status městské zastupitelky, komentoval verdikt opoziční politik Dmitrij Gudkov.

Proti změně ústavy

Trestní stíhání Galjaminové začalo v červenci 2020. Vyšetřovatelé ji obvinili, že vyzývala k nezákonným masovým akcím 15. července 2020. Toho dne se v Moskvě konaly demonstrace proti plánu na změny ústavy umožňující mimo jiné Vladimiru Putinovi další dvě prezidentská období nebo doživotní imunitu. Policie tam zadržela 147 lidí.

Už předtím Galjaminová dostala několik pokut za porušení pravidel mítinků. V politice se hlásí k nezaregistrované liberální Straně 5. prosince. Její název odkazuje na masový protest proti falšování voleb v roce 2011 a současně na první veřejnou kritiku vlády na akci v Moskvě v roce 1965.

Do roku 2014 se účast na nepovolených demonstracích netrestala podle trestního zákoníku a lidé mohli dostat maximálně několikadenní vězení. Poté přešla v případě několikerého porušení během půlroku do trestního práva s maximální sazbou pět let odnětí svobody.