Reuters: Trump odměňuje Maroko prodejem dronů a raket za uznání Izraele

Administrativa Donalda Trumpa poslala podle nejmenovaných zdrojů agentury Reuters do Kongresu plán na prodej zbraní Maroku v hodnotě miliardy dolarů (21,7 miliard korun). Nabídnout chce údajně pokročilé drony a přesně naváděnou munici. Obchod je zřejmě odměnou pro muslimskou zemi za uznání Izraele. Kongres může obchod zkomplikovat, v tomto případě se to však neočekává.

Reuters uvádí, že Trump chce Maročanům prodat čtyři drony MQ-9B SeaGuardian z dílny General Atomics určené k letům nad mořem a ochraně flotil. Je to jeden z prvních strojů schopných bez posádky létat ve vysokých hladinách s dlouhým doletem. V listopadu navrhl Trump jejich prodej Spojeným arabským emirátům, které také krátce předtím uznaly židovský stát. Na podzim je prodal také Tchaj-wanu.

Dalšími položkami na marockém seznamu je prý přesně naváděná munice, a to typy Hellfire, Paveway and JDAM od firem Lockheed Martin, Raytheon a Boeing. Ty je možné odpalovat právě z dronů MQ-9B.

Trumpova vláda přinesla největší průlom do vztahů mezi Izraelem a arabskými státy za desetiletí. Podařilo se jí přesvědčit muslimské konzervativní země Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Súdán a Maroko, aby židovský stát uznaly a navázaly s ním vztahy. Využila přitom existence společného nepřítele. Všechny tyto země jsou totiž sunnitské a stejně jako USA a Izrael mají konfliktní vztahy se šíitským Íránem aspirujícím na roli regionální velmoci.

Obrat je terčem silné kritiky ze strany Palestinců. Ti usilují o vytvoření vlastního státu na územích částečně okupovaných Izraelem a arabské státy je v tom dosud bezvýhradně podporovaly.