Maroko s Izraelem nalezly dialog. Dohodu o normalizaci vztahů zprostředkovaly USA

Maroko je čtvrtý muslimský stát, který letos přistoupil na normalizaci vztahů s Izraelem. Důležitou roli přitom sehrály USA. Americký prezident Donald Trump podle agentury Reuters severoafrickému státu slíbil, že Spojené státy uznají jeho nároky svrchovanosti nad sousední Západní Saharou. Marocký královský dvůr oznámil, že USA otevřou v Západní Sahaře svůj konzulát. Izrael letos normalizoval vztahy také se Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem a Súdánem.

„Dnes další historický průlom! Naši dva velcí přátelé Izrael a Marocké království se dohodli na navázání diplomatických styků – zásadní průlom pro mír na Blízkém východě!“ informoval ve čtvrtek Trump ve svém tweetu.

Podle Bílého domu obě země navážou diplomatické a další styky, navzájem si otevřou styčné úřady v Rabatu a Tel Avivu a v budoucnu možná také velvyslanectví. Součástí dohody je také povolení provozu leteckých společností obou zemí nad územím toho druhého a přímé lety mezi Izraelem a Marokem.

Trump souhlasil s uznáním marockých nároků na Západní Saharu. Toto území spravuje Maroko, k němuž byla tato někdejší španělská kolonie připojena roku 1975. Osvobozenecká fronta Polisario ale anexi odmítá a s podporou Alžírska usiluje o nezávislost Západní Sahary.

Netanjahu označil dohodu za historickou, Palestinci jsou proti

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dohodu v televizi označil za historickou a poděkoval marockému králi za vstřícnost. Podle Palestinců, kteří kritizovali už minulé dohody se Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem, je to „nepřijatelné“ ujednání, které povzbudí Izrael v jeho popírání práv Palestinců.   

Izraelský tisk připomíná, že Trump dohodu ohlašuje v době, kdy mu zbývá v Bílém domě jen několik týdnů. Maroko a Izrael navázaly vztahy na nižší úrovni už v 90. letech po podpisu izraelsko-palestinských dohod z Osla.

V době palestinského protiizraelského povstání v roce 2000 tyto kontakty ustaly, ale později byly znovu obnoveny. Podle odhadů jezdí do Maroka každoročně 50 tisíc Izraelců za poznáním tamní židovské komunity a také za objevením svých rodinných kořenů.