„Biden vyhrál, protože volby byly zmanipulované," napsal Trump. Uznat porážku ale odmítá

Americký prezident Donald Trump poprvé veřejně připustil, že demokrat Joe Biden zvítězil v prezidentských volbách. Ty však byly podle něj zmanipulované. Svůj výrok později poupravil a dodal, že Biden „zvítězil pouze v očích lživých médií“. Ujistil také, že porážku neuznal.

„Vyhrál, protože volby byly zmanipulované,“ napsal Trump na Twitteru a zopakoval svá dřívější nepodložená tvrzení o zmanipulování hlasování. Prohlásil také, že k volbám nebyli připuštěni nezávislí pozorovatelé a že jeden z používaných softwarů na sčítání hlasů výsledek zfalšoval. 

V následujícím tweetu upřesnil, že Biden „vyhrál v očích lživých médií“ a zdůraznil, že jeho předchozí výrok neznamená uznání porážky. „Neuznal jsem nic! Máme před sebou dlouhou cestu. Byly to zmanipulované volby,“ uvedl. 

Americká média přisoudila Bidenovi ve volbách ze 3. listopadu 306 hlasů ve sboru volitelů, zatímco úřadující republikánský šéf Bílého domu Trump jich získal 232. Pro vítězství jich kandidát potřeboval 270.

Trump se po zveřejnění předběžných výsledků nedlouho po uzavření volebních místností prohlásil vítězem. Když však v následujících hodinách a dnech začal mít navrch Biden, přišel Trump s tvrzením, že se tak stalo v důsledku volebních podvodů. Jeho tým podal řadu žalob, z nichž některé již soudy zamítly a jiné čekají na projednání.

Biden s nadcházející viceprezidentkou Kamalou Harrisovou mezitím pokračuje v sestavování svého nového vládního týmu, oznamuje programové priority své budoucí administrativy a zahájil i tiskové konference věnované koronavirové situaci.

Události: Ve Washingtonu v sobotu demonstrovali Trumpovi stoupenci (zdroj: ČT24)