Pokračuje vyšetřování nehody na Sinaji, tělo české vojákyně bylo přepraveno do vlasti

Na egyptském Sinajském poloostrově pokračuje vyšetřování čtvrteční nehody vrtulníku mnohonárodních sil. Při jeho pádu zemřelo podle upřesněné bilance sedm lidí včetně české rotmistryně Michaely Tiché. V pátek odpoledne v Praze přistál letoun s jejími ostatky. In memoriam byla povýšena do hodnosti štábní praporčice. Tichá je první českou vojačkou, která zahynula při zahraniční misi.

Původní zprávy informovaly o osmi mrtvých; v pátek mnohonárodní síly, které dohlížejí na dodržování izraelsko-egyptské mírové dohody, upřesnily, že obětí je sedm – kromě české vojákyně také pět amerických příslušníků sil a jeden Francouz. Další americký voják utrpěl těžká zranění a byl letecky přepraven do nemocnice v izraelském Ejlatu.

Vrtulník UH-60 Black Hawk, který byl na pozorovacím letu, se zřítil nedaleko oblíbeného egyptského letoviska Šarm aš-Šajch u Rudého moře. Stroj patřil k misi MFO (Multinational Force and Observers – Mnohonárodní síly a pozorovatelé). Podle MFO zatím vše nasvědčuje tomu, že šlo o nehodu.

Mise má více než 1100 příslušníků a je odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek izraelsko-egyptské mírové dohody. Češi v ní působí od roku 2009, loni jich v ní sloužilo 13. Zřizovatelem MFO měla být původně OSN, ale protože v Radě bezpečnosti OSN hrozilo veto ze strany Sovětského svazu, vyjednaly zřízení mise USA, Izrael a Egypt.

Zřejmě šlo o technické problémy

Podle MFO se vrtulník zřítil nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Izraelský deník Haarec citoval egyptské zdroje, podle nichž se zřítil lehký vrtulník UH-60 Black Hawk, který byl na pozorovacím letu. Spadl kvůli technickým problémům údajně v blízkosti ostrova Tírán, který se nachází východně od jižního cípu Sinajského poloostrova a v jehož blízkosti prochází námořní hranice mezi Egyptem a Saúdskou Arábií.

Agentura AP citovala egyptského úředníka, podle kterého se vrtulník zřítil do Rudého moře mimo egyptské teritorium.

Mezinárodní síly střeží oblast, v níž nyní působí i ozbrojené radikální skupiny a mezi nimi i místní sekce teroristické organizace Islámský stát.

USA mají v MFO kolem 450 lidí a bývalý americký ministr obrany Mark Esper zvažoval jejich stažení. Podle listu The Wall Street Journal s tím ale nesouhlasilo americké ministerstvo zahraničí ani Izrael. V misi slouží také Kolumbijci, Kanaďané a kromě Čechů další Evropané.

Zesnulá rotmistryně Tichá se narodila v roce 1993 a byla příslušnicí 8. úkolového uskupení české armády na Sinaji. Rodině i blízkým vyjádřili ve čtvrtek upřímnou soustrast prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, náčelník českého generálního štábu Aleš Opata i ministr obrany Lubomír Metnar. „Nejhlubší smutek“ a kondolence rodinám mrtvých vyjádřilo také izraelské ministerstvo zahraničí.