Znesvářené strany v Libyi podepsaly trvalé příměří

Organizace spojených národů oznámila, že znesvářené strany v Libyi podepsaly dohodu o trvalém příměří v celé zemi. Zástupci obou libyjských kabinetů zasedli k mírovým rozhovorům v Ženevě tento týden a dohodu, kterou OSN označila za historickou, budou příští měsíc následovat politická vyjednávání.

Klid zbraní je platný okamžitě a podle dohody musí severoafrickou zemi do tří měsíců opustit všichni zahraniční bojovníci. Sporné oblasti mají strážit nově utvořené společné policejní síly, uvedla šéfka mise OSN pro Libyi Stephanie Williamsová.

„Cesta k dohodě o trvalém klidu zbraní byla často dlouhá a obtížná,“ uvedla po podpisu dohody Williamsová. „V následujících dnech a týdnech nás čeká spousta práce, abychom závazky dohody zavedli,“ dodala vyslankyně s tím, že je potřeba se do práce pro dobro Libyjců pustit rychle.

Libye se potýká s chaosem od svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. O vládu tam kromě mnoha ozbrojených skupin usilovaly dva kabinety; s vládou v Tripolisu uznávanou OSN a Tureckem soupeří kabinet na východě země, který podporují jednotky polního maršála Chalífy Haftara a na jehož straně je Egypt, Spojené arabské emiráty či Rusko.

Haftarovy síly v dubnu 2019 zahájily ofenzivu na Tripolis, tamní vládě se však podařilo letos v červnu vojenskou kampaň s tureckou pomocí zastavit. Boje od té doby pod mezinárodním tlakem na obě strany slábly.

Agentura Reuters upozornila, že předchozí diplomatické snahy vyřešit vnitrolibyjský konflikt zarazil střet s reálnou situací v zemi, kde mají političtí lídři na jednotlivé ozbrojené skupiny jen omezený vliv.

Rozložení sil v Libyi: červenec 2020
Zdroj: Liveuamap.com