Pandemie odhalila sobectví států, kritizovala Čaputová na Globsec

V Bratislavě začala mezinárodní bezpečnostní konference Globsec, jejím hlavním tématem je svět po pandemii. Akci svým projevem ve středu zahájila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Na seznamu hostů je například běloruská opoziční politička Svjatlana Cichanouská nebo bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Akce se koná za přísných hygienických opatření, všichni účastníci se museli prokázat nejdéle 12 hodin starým negativním testem na covid-19.

Čaputová ve svém úvodním proslovu řekla, že stávající krize kolem pandemie ukázala chyby, sobectví a ignoranci států, zároveň ale nabízí příležitost k nápravě. „Pandemie odhalila naše slabá místa. Vidíme, jak křehké jsou naše ekonomiky. Zažíváme nebezpečí chudoby a omezeného přístupu k základním službám, jakými jsou zdravotnictví nebo vzdělávání,“ upozornila.

V projevu se zabývala i autoritářskými režimy Ruska a Běloruska. „Zdrženlivost (politiků) znamená, že lidé v Bělorusku nebudou biti, když v ulicích žádají svá práva. Znamená to, že nebudou porušována lidská práva, jak jsme to viděli v případu Alexeje Navalného,“ uvedla k protestům obyvatel Běloruska proti falšování prezidentských voleb a ke kauze otravy kritika Kremlu Navalného.

Bělorusku se bude konference věnovat i v následujících dnech, ve čtvrtek by totiž měla vystoupit opoziční kandidátka na běloruskou prezidentku. Podle zpravodaje ČT na Slovensku Petra Obrovského je jedním z hlavních hostů.

Čaputová podle listu Denník N nejprve účast na konferenci odřekla z důvodu, že jejím marketingovým partnerem se původně stala čínská telekomunikační společnost Huawei. Svůj postoj změnila až poté, co organizátor konference odstoupil od spolupráce se zmíněnou společností. Uvedla, že podle analýz představují technologie čínské firmy bezpečnostní riziko. Například Spojené státy vyloučily zmíněnou čínskou firmu z budování mobilní sítě páté generace.

„Je třeba svěřit technické vybavení našich institucí do spolehlivých rukou našich spojenců a partnerů. Nemůže to být otázka ekonomické efektivnosti, ale záležitost zodpovědnosti a národní bezpečnosti,“ řekla Čaputová v projevu na konferenci.

Řečníci naživo i on-line

Na konferenci do Bratislavy dále dorazí například rakouský kancléř Sebastian Kurz nebo polský premiér Mateusz Morawiecki. Část řečníků během dvoudenní akce vystoupí on-line. Na dálku se zúčastní například bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová nebo česká eurokomisařka Věra Jourová.

Česko reprezentuje ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Bude diskutovat s resortními kolegy z visegrádské čtyřky,“ říká o jeho programu Obrovský.

Slovenský experiment

Konference Globsec se tradičně pořádá na jaře, letošní ročník byl ale kvůli pandemii posunut. Akce se navíc koná za přísných hygienických opatření. „Na Slovensku se nesmí pořádat akce s účastí nad 50 lidí, výjimku ale mají takové akce, kde všichni zúčastnění předloží negativní test na covid-19, který nyní starší než 12 hodin,“ vysvětluje Obrovský.

„Všichni tady se museli nechat otestovat, od organizátorů přes obslužný personál, novináře až po nejvyšší vládní představitele,“ vyjmenovává a dodává: „Podle organizátorů je to takový expriment, jak udělat velkou akci v době, kdy pandemie koronaviru neoslabuje.“