Požáry na západě USA mají 15 obětí, Oregon evakuuje tisíce lidí. Podle vědců jde o důsledek změn klimatu

Požáry, s nimiž bojuje několik států na západě USA, mají 15 obětí a jenom v Kalifornii se pohřešuje 16 dalších lidí. Stát Oregon nařídil evakuaci půl milionu osob, tedy více než desetiny občanů. Kromě Kalifornie a Oregonu je značně zasažen rovněž stát Washington. Vědci závažnost požárů přičítají globální klimatické změně.

V Kalifornii je podle stanice CNN nejméně 24 velkých ohnisek požárů a ve čtvrtek tam objevili těla sedmi obětí. Počet mrtvých zde tak stoupl na deset, nejméně pět dalších osob přišlo tento týden o život ve Washingtonu a Oregonu.

V asi pětimilionovém Oregonu bylo nuceno opustit své domovy 500 tisíc lidí a podle místních úřadů bude zřejmě nutné v evakuaci pokračovat. Některé obce na jihu státu lehly popelem a oheň sílí navzdory úsilí hasičů.

V Oregonu se nyní pokoušejí zmírnit oheň na 365 tisících hektarech pozemků, což je rozloha větší než Karlovarský kraj. Guvernérka Kate Brownová řekla, že Oregon ještě nikdy nezažil tak rozsáhlé a nekontrolovatelně se šířící požáry.

Podle CNN jsou do záchranných prací zapojeni hasiči z celých USA. Až 100 ohnisek je hlášeno celkem z 12 západoamerických států. Oheň tam zdevastoval plochu o rozloze více než 18 tisíc kilometrů čtverečních, což je přibližně čtvrtina území Česka.

Jak píše list The New York Times, vědci situaci na západě USA považují za důsledek klimatické změny. Jde podle nich o víc než nakupení katastrofických situací na jednotlivých místech. Projevuje se to, nač dlouho upozorňují, totiž souběh katastrofických a vzájemně se překrývajících událostí.

Horka v Kalifornii vyvolala mimořádné sucho, kvůli němuž jsou požáry tak rozsáhlé. Na letošek připadá šest z 20 největších požárů, jaké kdy Kalifornie zaznamenala. Plameny nejen vyhánějí lidi z domovů, ale uvolňují také nebezpečné chemikálie, jež se dostávají do zdrojů pitné vody.

Globální klimatické změně situaci připisuje i kalifornský guvernér Gavin Newsom. „Jestli popíráte změnu klimatu, přijeďte do Kalifornie,“ řekl nedávno.

Magický oranžový opar

Když se ve čtvrtek ráno lidé v Kalifornii probudili, vidělí místo modré oblohy oranžové šero. Místo čerstvého vzduchu pak byl všude prach.

Požáry na západě USA s komentářem Češky Ivany Scott (zdroj: ČT24)

„Vstávala jsem okolo sedmé hodiny ráno, kdy už míváme modrou oblohu. Nejdřív jsem byla zmatená, ale protože ty požáry trvají už několik týdnů, velmi rychle si dáte dohromady, která bije,“ popisuje Češka Ivana Scott, žijící poblíž San Francisca.

„Život tady není úplně jednoduchý v posledních měsících,“ komentuje Scott. Může za to podle ní především kombinace pandemie koronaviru, rasových nepokojů, práce a škola z domova nebo současné požáry.

„Zejména tady okolo moře je krásná příroda a chození ven bylo to poslední útočiště pro lidi. To teď dělat nemůžeme, protože kvalita vzduchu se strašným způsobem zhoršila a už to trvá několik týdnů,“ popisuje.

Specifický oranžový opar, který zahalil velkou část Kalifornie, vyvolal mezi lidmi pozdvižení. Internet zaplavily koláže fotek, které ukazují srovnání s hollywoodským filmem Blade Runner 2049. Ten se odehrává v postapokalyptické budoucnosti právě v Kalifornii a obrazy z něj současnou realitu velmi připomínají.

Na sociálních sítích se dokonce objevil sestřih záběrů z dronu prolétávajícího nad San Franciscem společně se scénickou hudbou z amerického sci-fi filmu.