Pro severokorejskou armádu pracuje šest tisíc hackerů, tvrdí USA. Většina ze zahraničí

Události: Severokorejští hackeři (zdroj: ČT24)

Severní Korea má šest tisíc hackerů a většina z nich pracuje ze zahraničí, tvrdí čerstvá zpráva americké armády, která mapuje severokorejské vojenské taktiky. Pchjongjang podle ní hackery využívá k získávání peněz a vytváření chaosu v sítích nepřítele. KLDR má tak v současnosti jednu z nejnebezpečnějších hackerských jednotek světa.

„Severní Korea rozvíjí kybernetickou armádu jako jednu ze zásadních složek arzenálu. Počty členů neustále rozšiřuje,“ tvrdí člen výboru pro zpravodajské služby jihokorejského parlamentu Li Te-kju.

Zatímco světová pozornost se upíná spíše k jadernému a raketovému programu, KLDR v tichosti rozvinula neméně nebezpečný kybernetický arzenál. Takzvaný Výbor 121 má nejméně šest tisíc členů a čtyři odbory se zvláštními úkoly. Mapují síť nepřítele, hledají zranitelná místa a útočí na ně, říkají Američané.

Potenciál kybernetických útoků rozpoznal už předchozí vůdce, ale za Kim Čong-una došlo k jejich rozvoji. Severokorejci se učili od Íránců, s nimiž sdílejí i raketový program. Do Výboru 121 si přitom vybírají lidi nadané v matematice a počítačových vědách a trénují je v komunikačních technologiích, pronikání do systémů a zcizování nebo falšování informací.

KLDR vydělá na hackerech dvě miliardy dolarů ročně, tvrdí OSN

Hackeři prý pracují pro Severní Koreu z ciziny pod zástěrkou falešných společností. Nejčastěji z Indie a Číny, ale i z Běloruska, Malajsie a Ruska. Útočí na banky a kryptoměnu a zcizené peníze poté propírají do KLDR. OSN odhaduje, že zisk přesahuje dvě miliardy dolarů ročně. Terčem jsou často jihokorejské instituce.

„Pokoušejí se o kyberteroristické aktivity jako rozesílání zavirovaných emailů a krádeže vojenských tajemství. Zmocnili se tajných dokumentů ministerstva obrany. Infiltrovali výrobce zbraní a získali plány lodí a ponorek,“ dodal Li Te-kju.