Začíná soud s útočníkem z Halle. Obžaloba žádá doživotí

Události: Začíná soud s útočníkem z Halle (zdroj: ČT24)

Doživotí požaduje obžaloba pro extremistu, který loni v říjnu zaútočil na synagogu v Halle. Na tiskové konferenci před začátkem procesu to prohlásil státní zástupce. Podle spisu zabil 28letý Stephan Balliet dva lidi. Ještě předtím se pokusil povraždit přes padesát věřících, kteří se v synagoze shromáždili k oslavě židovského svátku.

Dveře synagogy v Halle se staly němým hrdinou tragédie. Vydržely výstřely i kopance útočníka –⁠ a pravděpodobně zabránily nejhoršímu antisemitskému zločinu poválečného Německa. Skrývalo se za nimi přes padesát věřících.

Stephan Balliet přesto před devíti měsíci zabíjel. Zastřelil náhodnou kolemjdoucí a hosta nedalekého bistra. Už v úterý stane před soudem. Otázku viny i motivu přitom už zodpověděl –⁠ ve videu, které přímo při činu nahrával a vysílal na internet. 

K obviněním se z větší části přiznal. Přesto se o novinářská místa v soudním sále kvůli velkému zájmu losovalo. I proto, že Balliet sice jednal jako osamělý vlk, se svými názory ale osamělý není.

Koronavirová krize živila antisemitismus

Bezpečnostní opatření, zesílená po útoku v Halle, trvají –⁠ i před berlínským židovským centrem. V Německu bylo loni spácháno přes 22 tisíc trestných činů motivovaných pravicovým extremismem. Nejrychleji jich přibývá v německém hlavním městě.

Zdejší poslanec a bezpečnostní expert Alfred Dregger poukazuje na zcela antisemitské struktury, které bují na internetu. „Tyto sítě se vytvářely už delší dobu. Nepodařilo se je ale odhalit. A teď přišlo několik vážných teroristických útoků pravicových extremistů,“ říká. Před etnicky motivovanými teroristickými činy v Evropě také varoval americký vládní úřad pro boj s terorismem.

Před třemi týdny vláda částečně rozpustila nejelitnější jednotku německé armády. Několik dní nato se ukázalo, že s extremisty spolupracovali i policisté v Hesensku. Živnou půdou antisemitismu se stala koronakrize. Demonstrace těch, kdo ji považují za židovské spiknutí, vede Attila Hildmann, kuchařská hvězda a autor bestsellerů. „Ve srovnání s komunistkou Merkelovou byl Hitler požehnání,“ řekl například.

Rozsudek nad Ballietem by měl padnout v říjnu, skoro přesně rok po jeho činu. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu doživotí. Dveře, které mu zabránily v mnohem horším krveprolití, čeká už brzy cesta do muzea. Zavřít dveře šířícímu se antisemitismu bude mnohem složitější.