Eiffelova věž se po třech měsících částečně otevřela, Katalánsko ruší omezení pro restaurace a bary

Události: Evropa rozvolňuje další opatření (zdroj: ČT24)

Eiffelova věž ve čtvrtek přivítala první turisty po třech měsících od svého uzavření v důsledku protikoronavirových opatření. Otevřela se ale zatím jen částečně. Podle agentury Reuters šlo o nejdelší uzávěru světoznámé turistické atrakce od druhé světové války. Další opatření uvolňuje Katalánsko, které ruší omezení pro restaurace a bary.

Otevření Eiffelovy věže doprovázejí přísná hygienická opatření. Až do začátku července se návštěvníci dostanou na 324 metrů vysokou věž pouze po schodech, protože výtahy zůstanou mimo provoz kvůli nutnosti dodržovat společenský odstup. Od druhého patra výš tak bude věž nadále uzavřena.

„Abychom zajistili, že se návštěvníci nepotkají na schodišti s těmi, kdo půjdou opačným směrem, bude se nahoru chodit východním pilířem, zatímco dolů pilířem západním,“ řekl stanici France 24 jeden ze správců objektu. Omezen bude také celkový počet návštěvníků. 

Nejznámější pařížská pamětihodnost byla dokončena v roce 1889 a obvykle ji každoročně navštíví na sedm milionů lidí, z nichž tři čtvrtiny bývají cizinci. Správci vyjádřili naději, že ke zcela normálnímu provozu se Eiffelova věž vrátí koncem léta.

Další známé francouzské památky se otevřou v nadcházejících dnech. Například galerii Centre Pompidou bude moct veřejnost navštívit od prvního července, slavný Louvre až od 6. července.

Katalánsko ruší omezení pro restaurace a bary

V uvolňování protipandemických opatření pokračuje i Katalánsko. Čtvrtkem počínaje už v regionu neplatí žádná omezení pro restaurace či bary. „Jediným limitem, který teď zůstává v Katalánsku zachován, je bezpečnostní distanc 1,5 metru, který nařizuje vládní dekret a který platí po celém Španělsku,“ dodala z Barcelony redaktorka ČT Tereza Kručinská.

Na každou osobu v restauracích či barech – a v případě venkovních akcí i mimo něj – musí připadat 2,5 metru čtverečních prostoru, což má umožnit dodržet bezpečnostní odstupy.

Od zrušení stavu nouze 21. června si každý španělský region – s výjimkou výše zmíněných bezpečnostních odstupů – reguluje preventivní opatření sám. V zemi tak nyní funguje sedmnáct různých režimů.

„Například Baleárské ostrovy vůbec neotevřou prostory, které mají větší kapacitu než tři sta lidí, a v ostatních vnitřních prostorech bude kapacita omezena na 75 procent,“ přiblížila Kručinská.

Kanárské ostrovy, které mají lepší epidemiologickou situaci, nemají v restauracích či barech regulaci žádnou, ale hlídají si kapacitu pláží. „Budou chtít, aby na plážích na každého člověka připadaly čtyři metry čtvereční,“ doplnila redaktorka ČT.

Redaktorka ČT Kručinská: Ve Španělsku teď platí 17 různých regionálních režimů (zdroj: ČT24)