V Německu přistálo letadlo se 47 nezletilými uprchlíky z Řecka

Události ČT: V Německu přistálo letadlo se 47 nezletilými uprchlíky z Řecka (zdroj: ČT24)

V německém Hannoveru v sobotu dopoledne přistálo letadlo se 47 nezletilými uprchlíky z táborů na řeckých ostrovech. Zčásti jde o sirotky nebo nezletilé, které na útěku nedoprovázejí dospělí příbuzní. Nejprve si musí odbýt dva týdny v karanténě v Dolním Sasku. Na některé děti už v Německu čekají rodiny. Původně se k převzetí 1600 mladých běženců z přeplněných táborů v Řecku zavázalo deset unijních států. Většina ale kvůli covidové krizi od akce ustoupila. Česká vláda převzetí odmítá.

Mladí migranti, kdy nejstaršímu je 17 a nejmladšímu 7 let, pocházejí většinou z Afghánistánu a ze Sýrie. Po skončení karantény si uprchlíky mezi sebe rozdělí jednotlivé spolkové země. Je to už druhá skupina nezletilých z táborů na ostrovech Lesbos, Chios a Samos, která Řecko opustila. Ve středu přijalo dvanáct mladistvých Lucembursko.

Celkem slíbily státy EU v rámci programu na přesídlení migrantů z Řecka, že převezmou 1600 nezletilých. V táborech na řeckých ostrovech se nyní nachází okolo 40 tisíc lidí. Nezletilí tvoří podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) zhruba 36 procent z nich, z toho 90 procent jsou chlapci.

Řecko loni v září vyzvalo členské země Evropské unie, aby převzaly děti bez doprovodu, které žijí v nevyhovujících podmínkách v kapacitně nedostačujících uprchlických táborech. V březnu osm unijních států řeklo, že jsou připraveny se o část dětí z Řecka postarat. Kromě Německa a Lucemburska to byla ještě Francie, Irsko, Portugalsko, Finsko, Chorvatsko a Litva. 

Česko zůstalo stranou, stejně jak další země Visegrádské čtyřky. „Držíme názor, že si myslíme a doufáme, že perspektivně bude problém Sýrie vyřešen. A hlavně se ti uprchlíci vrátí domů. A jsem o tom přesvědčen, že máme pomáhat těmto lidem u nich doma tam, kde se narodili, v jejich prostředí, kde vyrostli, kde jsou zvyklí,“ uvedl vloni 4. listopadu český premiér Andrej Babiš.

Výhrady z Postupimi

To se nelíbí třeba Majku Schubertovi. Starosta Postupimi stojí v čele aliance skoro 140 německých měst a obcí, které nabídly své kapacity pro přijetí migrantů. Podle něj by středoevropské země měly přijít o část prostředků z unijních fondů.  „Ti, kdo říkají, že nikoho nepřijmou, za to také musí zaplatit,“ řekl postupimský starosta.

Další komplikace ale přinesl úder epidemie koronaviru. Unijní země evakuaci migrantů z Řecka odložily, s výjimkou Německa a Lucemburska. Dohromady tak nechalo řecké tábory za zády jen asi 70 mladých běženců.

Bez ohledu na zbytek Evropy hodlá Německo přijmout z Řecka 350 až 500 migrantů. Podle charitativních organizací to ale zdaleka nestačí. Dětí bez doprovodu příbuzných se údajně v Řecku nachází přes 5 tisíc.

Koronavirová nákaza může zkomplikovat také situaci v řeckých táborech. V uplynulém týdnu řecké úřady nařídily karanténu už pro dva uprchlické tábory poté, co se v nich prokázaly případy nemoci COVID-19.