Neshody v představách i nárocích. Jednání o budoucnosti EU a Británie bude obtížné, říká Barnier

Začátek vyjednávání o budoucí podobě vzájemných vztahů mezi Evropskou unií a Británií ukázal oboustranné rozdíly v představách a požadavcích. Zatímco Londýn by spíše chtěl několik oddělených smluv, Brusel usiluje o jedinou komplexní dohodu. Na závěr prvního kola rozhovorů to ve čtvrtek řekl šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier. Dosažení oboustranné dohody do konce roku je přitom podle něj stále možné, bude ale obtížné.

Jednání zahájená měsíc po britském odchodu z Evropské unie rozhodnou mimo jiné o tom, za jakých podmínek bude proudit zboží a služby přes Lamanšský průliv. Vyjednávání by měla přinést také dohodu o obranné a bezpečnostní spolupráci.

Vyjednavači tento týden odděleně debatovali o více než desítce tematických oblastí. Podle Barniera se zásadní rozpory ukázaly například v otázce podmínek hospodářské soutěže. Brusel a Londýn mají totiž dlouhodobě rozdílné pohledy na to, jaké klimatické, sociální či daňové standardy by měla Británie dodržovat, aby získala přístup na jednotný unijní trh.

Další spor se podle šéfa unijních vyjednavačů točil kolem práv na rybolov v britských vodách. Zatímco Londýn je chce vyjednat mimo rámec obchodní dohody, Brusel trvá na jejich začlenění do smlouvy. „Dohoda je možná, i když bude obtížná,“ zhodnotil před novináři Barnier úvodní kolo jednání.

Na něj by měly navázat další několikadenní vyjednávací etapy, které se budou střídavě konat v britské a unijní metropoli a opakovat ve dvou až třítýdenních cyklech. Zatím je jich do května naplánováno šest.

Na dokončení jednání a schválení případných smluv mají Brusel a Londýn jen deset měsíců. Termín, který je podle unijních činitelů extrémně krátký, by Britové mohli oddálit, pokud by do poloviny roku požádali o prodloužení přechodného období. Britský premiér Boris Johnson ale tuto možnost vehementně odmítá. Británie musí v přechodném období dodržovat unijní pravidla, na jejich podobu ale již nemá žádný vliv.