O Thunbergové a Unii jen s povolením. Maďarsko diktuje státním médiím, o čem smějí psát, uvádí Politico

Redaktoři maďarských státních médií potřebují povolení, aby mohli psát o švédské ekologické aktivistce Gretě Thunbergové nebo unijní politice. Zprávy vlivných lidskoprávních organizací mají dokonce zákaz zmiňovat. Informoval o tom zpravodajský server Politico, který se dostal k interním pokynům šéfů maďarských redakcí.

Ani samotní novináři nevědí, kdo má konečné slovo při rozhodování o článcích na zmíněná témata, vylíčil jeden z redaktorů, který si v obavě z postihu nepřál být jmenován. Pokud je zpráva zamítnuta, ostřílenější redaktoři o ní hovoří jako o „padlé v bitvě“, napsal server Politico.

Spor s Bruselem

Evropská unie s Maďarskem vede na návrh Evropského parlamentu řízení kvůli nerespektování společných hodnot podle sedmého článku unijní smlouvy. Ta (ve svém druhém článku) stanovuje, že je Evropská unie založená „na hodnotách úcty k lidské důstojnosti, svobody, demokracie, rovnosti, právního státu a dodržování lidských práv, včetně práv příslušníků menšin“. Současně deklaruje pluralismus a odmítá diskriminaci.

Sedmý článek popisuje mechanismus, jak nedodržování unijních hodnot postihovat. K procesu s Maďarskem vedly Evropský parlament vedly kromě mnoha dalších znepokojivých problémů právě i obavy o svobodu médií. Vláda Viktora Orbána ovšem odmítá, že by nějak pochybila, což její zástupci kolegům z dalších unijních zemí opakují při každém slyšení, které postup podle článku sedm předpokládá.

Mezi citlivá témata patří i migrace či terorismus

Maďarští novináři dlouhodobě upozorňují, že ve zpravodajství státních televizí chybějí některá citlivá témata. Seznam, který vyžaduje zvláštní souhlas před zveřejněním, se podle pokynu z loňského října týká migrace, terorismu v Evropě, Bruselu, církevních otázek, jakož i parlamentních, prezidentských a místních voleb v EU.

Jiný pokyn z loňského srpna nařizoval, že si redaktoři mají vyžádat souhlas vedoucího, než se vůbec pustí do psaní materiálů o Thunbergové. Aktivistka se v té době plavila přes oceán do New Yorku. Ve výsledku podle serveru Politico nakonec ve státní agentuře o plavbě nic nevyšlo.

Jiný pokyn z loňského listopadu výslovně zakazoval redaktorům státní televize zmiňovat se o zprávách organizací Amnesty International (AI) a Human Rights Watch (HRW).

Reportéři bez hranic: Je to cenzura – čirá a prostá

Jen o den dříve maďarská pobočka AI pořádala demonstraci proti tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi během návštěvy Maďarska a HRW zveřejnila video o nezákonném zacházení s migranty.

„Je to cenzura – čirá a prostá,“ prohlásila Julie Majerczaková z bruselské kanceláře nevládní organizace Reportéři bez hranic. „Je to nepřijatelné a velice znepokojivé. Veřejnoprávní média nejsou vládními mluvčími, měla by být neutrální a nezávislá,“ dodala.

Americké středisko Freedom House loni zařadilo Maďarsko mezi „částečně svobodné“ země. Stalo se tak poprvé od pádu komunismu. Rádio Svobodná Evropa se chystá letos obnovit vysílání v maďarštině.