Antarktida hlásí teplotní rekordy. NASA zveřejnila fotografie neobvykle rychle roztátých ledovců

NASA na satelitních snímcích zachytila masivní úbytek ledovců na Antarktidě. Tání připisuje rekordním teplotám, které byly v oblasti naměřeny. Na kontinentě tak prý ubývá přes dva a půl centimetru ledu za den. Zatímco první fotka je ze čtvrtého února, druhá vznikla o devět dní později. Snímky tak od sebe dělí jen devět dní.

Satelitní fotografie, které agentura NASA pořídila, zachycují oblast Eagle Island, která je součástí cípu nejsevernějšího antarktického poloostrova. Rozdíl je na první pohled patrný. Bez sněhu se ocitlo několik částí pevniny.

Tam, kde dříve byla bílá sněhová pokrývka, prosvitly hnědé skvrny země. Na snímcích jsou také vidět ledovcová jezera, která vytvořil rozteklý sníh. Podle NASA došlo k největšímu úbytku sněhu 6. února. Snímky zveřejnila tento pátek.

„Tání ledovců způsobilo rozsáhlé oteplení. Tak teplé počasí dříve nebylo na Antarktidě obvyklé, v posledních letech se ale stává stále běžnějším,“ okomentovala fotografie vládní agentura.

Vedoucí americké Národní vědecké nadace Alexandra Isernová k fotografiím uvedla, že v oblasti Eagle Island dochází k oteplování čím dál častěji. „Tak rychlý úbytek sněhu a ledu lze vidět spíše v Arktidě nebo v Grónsku než v Antarktidě,“ uvedla.

Poloostrov, u kterého se Eagle Island nachází, je před teplým počasím chráněn takzvanými západními větry, které proudí kolem jižní polokoule. Zabraňují tropickému vzduchu, aby překročil hranici Jižního oceánu a dosáhl břehů Antarktidy. „V době pořízení fotografií byly západní větry příliš slabé. Teplota moře také byla o tři stupně Celsia vyšší než obvykle,“ dodala Isernová.

Podle ní je teď hlavním úkolem vědců zjistit, jaké faktory při oteplení hrály roli a zdali se jedná o anomálii, nebo celý řetězec událostí, který může pokračovat. 

Antarktický poloostrov je jednou z nejrychleji se oteplujících oblastí na Zemi. Podle Světové meteorologické organizace se za poslední půlstoletí tamní teplota zvýšila o tři stupně Celsia.