Brazílie se bojí invaze Francouzů. Jde jim o prales a prezidenti se nemají rádi, varuje armáda

Napětí mezi Brazílií a Paříží opět sílí. Brazilští důstojníci podle uniklých armádních dokumentů označili Francii za největší vojenskou hrozbu pro svou zemi. Francouzi by podle nich mohli podniknout invazi za účelem záchrany amazonského pralesa. Prezidenti obou států se navíc nemají příliš v lásce. Paříž označila podobné spekulace za vyloučené.

Brazilští důstojníci mají obavy, že Francie by mohla napadnout jihoamerickou zemi přes své zámořské území – Francouzskou Guyanu. A tak pro jistotu lépe zabezpečují přes 730 kilometrů dlouhou hranici.

„Francouzi by mohli požádat OSN o povolení k intervenci na ochranu původních kmenů žijících na hranicích. Poté by mobilizovali v Guayaně a odtud i invazi provedli,“ tvrdí brazilská armáda v úryvku z uniklých dokumentů.

Záchrana „zelených plic planety“ v centru pozornosti

Brazilští stratégové zdánlivě absurdní scénář hájí. Vojenský zásah podle nich hrozí nejen kvůli snaze Francouzů o záchranu deštného pralesa, ale hlavně osobní nevraživosti mezi prezidenty obou zemí.

Ta se prohloubila během srpnového summitu G7, kde státníci řešili krizi kolem rozsáhlých amazonských požárů. Prezidenti Emmanuel Macron a Jair Bolsonaro si na dálku vyměnili několik urážek.

Prezidenti Jair Bolsonaro a Emmanuel Macron
Zdroj: ČT24

„Když jsem ho viděl poprvé, řekl mi s rukou na srdci, že udělá vše pro zalesňování a splnění závazků Pařížské smlouvy. Dá se říct, že mi lhal,“ prohlásil tehdy francouzský prezident.

„Pan Macron bude muset odvolat urážlivá slova, která o mně vyřkl. Nazval mě lhářem,“ reagoval Bolsonaro.

Brazilský lídr pak ještě přitvrdil a na sociálních sítích si utahoval z Macronovy o 24 let starší manželky. Z Elysejského paláce poté zaznělo, že by si Brazilci měli najít slušnějšího prezidenta.

Že by ale osobní spor mohl vygradovat do ozbrojeného konfliktu, Paříž razantně odmítla. Současně uznala, že brazilští důstojníci si zaslouží pochvalu za bujnou fantazii.

Mapa hranic
Zdroj: Google Earth