Durynský premiér Kemmerich odstoupil, spolková vládní koalice chce nové zemské volby

Zpravodaj ČT Jonáš: Kemmerich původně svazoval svůj odchod s rozpuštěním parlamentu a vyhlášením předčasných voleb (zdroj: ČT24)

Durynský ministerský předseda Thomas Kemmerich (FDP) s okamžitou platností rezignoval.  Celoněmecká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) vedená kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) se zatím v Berlíně dohodla na tom, že by se v Durynsku měly uskutečnit předčasné volby. Krize vznikla poté, co se Kemmerich stal ve středu prvním zemským premiérem, který byl do funkce zvolen i hlasy pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD). V Durynsku stranu ovládají radikálové.

„Tímto oznamuji svou rezignaci na funkci ministerského předsedy Durynska s okamžitou platností,“ citovala durynská FDP na Twitteru Kemmericha, jehož zvolili politici liberální FDP, křesťansko-demokratické CDU a právě AfD.

Tváří AfD ve 2,2milionové východoněmecké spolkové zemi je radikální Björn Höcke, který je nechvalně proslulý mimo jiné kontroverzními výroky o holocaustu. Zvolení čtyřiapadesátiletého Kemmericha i hlasy AfD vyvolalo v Německu politickou bouři a v jejím důsledku Kememrich 24 hodin po svém zvolení oznámil, že rezignuje. Nyní tak učinil. 

Politická krize měla dopady i na vládu Merkelové v Berlíně, jejíž zástupci v sobotu situaci, která podle SPD kabinet poškodila, několik hodin probírali. Po skončení zasedání zveřejnili prohlášení, podle něhož volba Kemmericha hlasy AfD byla neodpustitelnou událostí. Za jedinou možnou cestu dál označili rezignaci zemského premiéra.

Dalším krokem by pak podle špiček koalice měla být rychlá volba nového šéfa durynské vlády. „S ohledem na legitimitu politiky jsou koaliční partneři přesvědčeni, že nezávisle na volbě nového ministerského předsedy jsou v Durynsku nutné brzké předčasné volby,“ uvedli také v prohlášení zveřejněném na Twitteru reprezentanti berlínského kabinetu.

Předčasné volby nejsou jisté, premiérem možná bude opět Ramelow

Zda se ale předčasné volby opravdu uskuteční, není jisté. Rozhodnutí bude na politicích v Durynsku. Není vyloučené, že v nové volbě ministerského předsedy uspěje dřívější premiér Bodo Ramelow (Levice), kterého ve středu od úspěchu dělil jediný hlas.

Populární Ramelow stál v čele durynského kabinetu od prosince 2014 a po říjnových zemských volbách, které jeho postkomunistická Levice se ziskem 31 procent hlasů jasně vyhrála, usiloval o sestavení menšinové vlády Levice, SPD a Zelených.

Tato varianta ale v zemském sněmu narazila. Početní většinu – 48 křesel – v 90členném parlamentu totiž mají CDU, FDP a AfD; žádná z nich přitom s Levicí vládnout nechce. Nyní se ale spekuluje o tom, že CDU volbu Ramelowa napodruhé umožní.

Bodo Ramelow
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Kvůli krizi končí zmocněnec německé vlády pro nové spolkové země

V souvislosti s vývojem v Durynsku končí v úřadu zmocněnec německé vlády pro nové spolkové země Christian Hirte. Hirteho odchod po tvrdé kritice ze strany koaliční sociální demokracie (SPD) prosadila kancléřka Angela Merkelová (CDU).

Christian Hirte
Zdroj: Jürgen Heinrich/ČTK/imago stock&people

„Paní kancléřka Merkelová mi v rozhovoru sdělila, že už nemůžu být zmocněncem spolkové vlády pro nové země,“ napsal na Twitteru třiačtyřicetiletý Hirte. Informaci krátce poté potvrdil i úřad Merkelové, podle něhož už kancléřka prezidentovi navrhla Hirteho odvolání.

Hirte, který je zmocněncem pro bývalé východoněmecké země od roku 2018, se stal terčem tvrdé kritiky poté, co ve středu na Twitteru gratuloval ke zvolení Kemmerichovi. Sociálním demokratům i řadě dalších politiků vadilo, že Hirte označil Kemmericha za „kandidáta středu“, přestože pro něj vedle FDP a CDU hlasovala i AfD vedená radikálem Höckem. 

Šéfka SPD Saskia Eskenová se nechala slyšet, že někdo, kdo volební spojenectví CDU, FDP a AfD označí za středové, nemůže mluvit za spolkovou vládu. Ke stejnému názoru nakonec zřejmě došla i Merkelová, která už ve čtvrtek volbu Kemmericha premiérem hlasy AfD označila za neodpustitelnou.