Kmoníček: Impeachment se hodí všem, je to mediální čas zdarma. Žantovský vidí boj o prestiž

Kmoníček vidí v impeachmentu mediální čas zdarma, Žantovský i boj o prestiž (zdroj: ČT24)

Proces ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa, kterou se nyní zabývá Senát USA, se hodí všem účastníkům, protože tak mají prostor zviditelnit své názory. V pořadu Události, komentáře to uvedl velvyslanec ČR ve Spojených státech Hynek Kmoníček. Jeho předchůdce Michael Žantovský si myslí, že impeachment je pouze jednou šachovou partií. Ve skutečnosti jde i o vliv na nadcházející prezidentské volby či o boj o prestiž mezi oběma komorami Kongresu.

Současný šéf Bílého domu podle demokratů porušil zákony, když chtěl po Ukrajině vyšetřování aktivit syna svého rivala Joea Bidena výměnou za finanční pomoc Kyjevu, a navíc podle nich obcházel Kongres.

Trump vinu odmítá a opakovaně mluví o „honu na čarodějnice“. Verdikt o možném odvolání prezidenta může být v řádu dnů, ale také týdnů. V Senátu mají většinu Trumpovi republikáni, takže se očekává, že hlasování přežije.

Hned několik šachových partií najednou

„Hraje se ne na jedné, ale na několika šachovnicích. Na té, co je nejvíc vidět, to znamená bude, nebo nebude uznán vinným, tam je prakticky rozhodnuto, víme, že k výroku o vině asi nedojde,“ prohlásil Žantovský.

„Současně se ale na důležitější šachovnici hraje o to, jakým způsobem to ovlivní prezidentské volby v listopadu, stejně tak se hraje o osud některých zákonodárců, kteří se budou ucházet o znovuzvolení, a konečně jde taky o prestižní souboj mezi oběma komorami amerického Kongresu,“ podotkl dále Žantovský. Zatímco v Senátu mají většinu republikáni, ve Sněmovně reprezentantů nyní vládnou demokraté.

Podle Kmoníčka jde všem účastníkům hlavně o „mediální čas, který je zadarmo“. „Z tohoto pohledu budou úspěšní všichni,“ myslí si velvyslanec.

Proces podle něj může být delší, než se původně předpokládalo, jelikož to „obě strany budou chtít“. „Čím déle impeachment trvá, tím déle mají zadarmo propagaci svých stanovisek pro své vlastní voliče. To, že ty druhé nepřesvědčí, je v podstatě jasné,“ konstatoval Kmoníček.

Žantovský se domnívá, že obě strany mají rozdílné zájmy. „Většina komentátorů soudí, že čím ten proces bude delší, tím více bude nahrávat kauze demokratů, bude se uvádět více obvinění, nových svědectví. V zájmu Republikánské strany je proces ukončit co nejdřív. Ten scénář vypadá do konce ledna,“ uvedl exvelvyslanec.

Trump není prvním souzeným prezidentem. V roce 1998 kupříkladu čelil impeachmentu tehdejší šéf Bílého domu Bill Clinton kvůli aféře s Monikou Lewinskou, ale nakonec byl osvobozen. „Je tu zcela jiná společenská atmosféra ve zcela jiné konotaci, ta doba je ještě více rozdělená podle stranických linií,“ míní Kmoníček. Oba případy považuje za neporovnatelné.

V době Clintonovy aféry byl velvyslancem v USA Žantovský, který doprovázel na cestě po Americe tehdejšího českého prezidenta Václava Havla. Ten měl ke Clintonovi blízko. „(Havel) udržoval s Clintonem přátelské vztahy a patrně s ním do jisté míry sympatizoval, ale do samotného procesu ústavní žaloby nijak nezasahoval, ani nemohl,“ vzpomíná Žantovský.

„Na jedné z tiskových konferencí dal Clintonovi morální dobrozdání, což u člověka, jako byl Václav Havel, skutečně mělo určitou váhu,“ připomněl bývalý velvyslanec.