Johnson chce odchod z EU odbít na Big Benu, který je ale stále v rekonstrukci

Události: Johnson chce odbít brexit na Big Benu (zdroj: ČT24)

V Británii vypukl spor kvůli roli slavného Big Benu při oslavě brexitu na konci ledna. Premiér Johnson vyzval veřejnost, ať shromáždí v přepočtu 15 milionů korun, aby zvonění z opravované věže mohlo odchod z EU ohlásit. Jenže pravidla tamní poslanecké sněmovny zakazují používat peněžní dary. Lidi už mezitím vybrali téměř polovinu částky.

Big Ben, jeden ze symbolů britské demokracie, už od svého vzniku v roce 1859 vzbuzuje národní hrdost. Pro miliony turistů je neodolatelným lákadlem, i když výhled už roky kazí lešení. 

Ani probíhající rekonstrukce Big Benu neodradila stoupence brexitu v parlamentu od toho, aby požadovali jeho zprovoznění. Chtějí, aby se ozval přesně ve 23 hodin (britského času, tedy o půlnoci SEČ - pozn. red.) 31. ledna, kdy Británie opustí Evropskou unii. „Ti, co si budou přát slavit, musí mít šanci podívat se na hodiny, které tento moment ohlásí,“ uvedl konzervativní europoslanec Mark Francois. 

Premiér Johnson přišel s nápadem na veřejnou sbírku. Alžbětina věž prochází nákladnou rekonstrukcí. Srdce zvonu Big Ben v ní ani není. „Myslím, že bychom se měli podívat, zda by to lidé nezafinancovali. Zdá se, že to bude stát půl milionu liber,“ uvedl Johnson.

Fanoušci brexitu na to okamžitě zareagovali založením sbírky. Prvních pět tisíc liber dal například milionář Tim Martin – zakladatel řetězce s devíti stovkami hospod. Ten se proslavil po celé Evropě, když zakázal na podporu brexitu prodávat české pivo nebo italské prosecco a šampaňské z Francie.

Celý plán má i své kritiky. „Ta chvíle nebude pro mnoho lidí v celém Spojeném království důvodem k žádné oslavě. Naopak k vážným obavám. Netýká se to jen obyvatel, kteří jsou občany Evropské unie,“ uvedl poslanec Skotské národní strany Patrick Grady.

Na vyřešení kauzy kolem Big Benu zbývá jen pár dní. Odzvonit brexit jako moment národní jednoty odmítli i britští kostelníci po celé zemi s tím, že chtějí zůstat politicky neutrální.