Střelba u sídla ruské kontrarozvědky FSB. Zemřeli útočník a zaměstnanec služby

Zpravodaj ČT: Stav dvou zraněných je velmi vážný (zdroj: ČT24)

U sídla moskevského ústředí ruské kontrarozvědky FSB se střílelo. Informace o incidentu se zprvu rozcházely a uváděly různé počty mrtvých, raněných i útočníků. Sama FSB později oznámila, že útočník byl jeden a byl zneškodněn. Uvedla také, že zemřel jeden její pracovník. Podle ministerstva zdravotnictví je pět lidí zraněných.

Některé zdroje uváděly, že střelba začala v recepci budovy FSB a že útočník poté vyběhl na ulici. Objevily se také informace, že útočníci byli tři, přičemž dva zemřeli a další pokračoval ve střelbě na ulici.

V ruských médiích se poté objevilo údajně oficiální vyjádření FSB, které potvrzovalo verzi se třemi útočníky. Později však FSB oznámila, že útočník byl sám a byl zneškodněn. Uvedla také, že se nedostal dovnitř budovy.

Poté, co FSB informovala o jeho zneškodnění, se ale v místě podle agentury Reuters opět ozvala střelba a také výbuch. Policie tyto informace nicméně nepotvrdila. 

Jeden mrtvý a pět zraněných

Také informace o mrtvých či raněných se dlouho rozcházely. Různé zdroje hovořily až o čtyřech mrtvých, přičemž uváděly, že mezi oběťmi by mohli být příslušníci federální ochranky (FSO) či dopravní policie.

Přestřelka před sídlem ruské kontrarozvědky v Moskvě. Pět lidí je zraněných, jeden mrtvý (zdroj: EBU)

FSB později uvedla, že zemřel jeden její zaměstnanec. Podle ministerstva zdravotnictví je pět lidí zraněných. „Stav dvou zraněných lékaři hodnotí jako velmi těžký, byli střeleni do hlavy,“ upřesnil zpravodaj ČT v Moskvě Miroslav Karas.

„Stále probíhá identifikace střelce, zatím se neví ani to, jaký byl motiv jeho činu,“ dodala Karas s tím, že podrobnější informace by měla policie zveřejnit v pátek.

RT: Incident je vyšetřován jako terorismus

Ruské tajné služby útok v centru Moskvy, jen několik stovek metrů od Rudého náměstí, vyhodnotily jako teroristický čin, informovala na sociálních sítích státní zpravodajská stanice RT. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že prezident Vladimir Putin byl o incidentu informován.

Ulice v okolí náměstí policie uzavřela. „Náměstí Lubjanka je nedostupné, policie posílá všechny pryč… Všechno je omotané červenými páskami, je tam množství policistů,“ řekl ruské redakci stanice BBC očitý svědek Dmitrij Filonov.