„Fantastické vítězství“ i „předvánoční noční můra“. Britský tisk komentuje výsledky voleb

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal k reakcím britského tisku (zdroj: ČT24)

Jako drtivé popisují britské listy vítězství Konzervativní strany premiéra Borise Johnsona ve čtvrtečních parlamentních volbách v Británii. Podle mnohých by to mohl být nejlepší výsledek konzervativců od voleb v roce 1987. Labouristé podle nich naopak utrpěli nejhorší porážku od roku 1935. Levicový bulvár Daily Mirror píše o „předvánoční noční můře“, podle pravicového bulvárního listu Daily Express je výsledek voleb vítězstvím „pro Borise… a pro brexit“.

O „drtivém vítězství“ píše například list The Times. Pokud se odhady potvrdí, mohlo by jít podle něj o nejlepší výsledek konzervativců od voleb v roce 1987, do kterých stranu vedla Margaret Thatcherová.

Pro labouristy by naopak čtvrtek mohl přinést nejhorší výsledek „za více než 80 let“. Také podle bulvárního listu The Sun dosáhl „BoJo“, jak premiérovi Johnsonovi přezdívá, „drtivého vítězství“.

Tlak na Corbynův konec

Levicový list The Guardian označil čtvrteční odhady výsledků za „šokující“ a porážku labouristů za „zdrcující“. „Corbyn bude pravděpodobně čelit tlaku, aby tváří v tvář zdrcující porážce skončil,“ napsal The Guardian.

Podle The Financial Times je předpokládaný výsledek „zadostiučiněním“ pro premiéra Johnsona, který zřejmě dosáhne nejlepšího výsledku „od éry Thatcherové“.

Bitva o budoucnost Spojeného království

Podle listu i, který je stručným výtahem z hlavních článků serveru Independent, čeká Británii za 49 dní odchod z Evropské unie, protože lidé ve střední a severní Anglii už byli z neustálého odkládání brexitu „unavení“.

Také „i“ akcentuje nejhorší výsledek labouristů od třicátých let. Ve Skotsku, které ve volbách ovládla separatistická Skotská národní strana (SNP), se podle listu rozhořela „bitva o budoucnost Spojeného království“.

Pravicový bulvár Daily Mail vyzývá Brity, aby se „radovali“. Konzervativci premiéra Johnsona podle něj dosáhli „fantastického vítězství“. Pro levicový bulvár Daily Mirror je naopak výsledek „předvánoční noční můrou“.

List Metro píše o „kolapsu“ labouristů. Pravicový bulvár Daily Express na titulní stránce uvedl, že je výsledek nejen „vítězstvím pro Borise“, ale i „vítězstvím pro brexit“, který byl hlavním volebním tématem konzervativců.

EU definitivně přišla o Londýn, komentují italská média

Francouzský tisk hodnotí Johnsonův úspěch jako triumfální a historické vítězství Konzervativní strany, které otevřelo cestu k brexitu. Podobně zní i zprávy německých médií.  Výsledek hlasování tamní tisk vnímá také jako výhru populismu, k níž měl svou nevolitelností výrazně přispět lídr labouristů Jeremy Corbyn. Komentáře se zabývají i tím, jaké dopady mohou mít volby na celistvost království.

Podle italského deníku Corriere della Sera jasné volební vítězství konzervativního britského premiéra znamená, že k brexitu skutečně dojde. „Evropa přišla o Londýn, tentokrát doopravdy,“ napsal italský list Corriere della Sera. V komentáři poznamenává, že od 23. června 2016, kdy se britští voliči vyslovili v referendu pro odchod z Unie, bloudila Británie v labyrintu, ze kterého ji nyní Johnson vyvádí. Jasné vítězství mu navíc dává značný manévrovací prostor při jednáních.

Další kolo dramatu teprve začne, varuje švýcarský tisk

„Politická mapa Velké Británie se mohutně otřásla,“ napsal nizozemský deník NRC Handelsblad. Podle něj se po Johnsonově jasném vítězství nezmění jen rozložení sil v britské Dolní sněmovně, ale také tón celé debaty. „Důvěrně známé obrázky z patových parlamentních hlasování o brexitu se už nebudou opakovat,“ myslí si list.

Švýcarský list Neue Zürcher Zeitung (NZZ) varuje, že očekávané lednové vystoupení Spojeného království z EU bude jen oddechovým časem, protože Londýn bude muset dojednat podobu budoucích vztahů s Bruselem, což snadné nebude.

„Nyní očekávané vystoupení z EU 31. ledna ale k překvapení mnoha Britů přinese jen krátkou pauzu k nadechnutí. Brexit totiž vůbec není, jak tvrdil v kampani premiér, připraven k upečení,“ myslí si NZZ. V únoru, po odchodu z Unie, vstoupí Británie do přechodného období, připomenul list. „Začne tak další kolo dramatu,“ dodal s tím, že během této doby bude Londýn s Bruselem jednat o podobě budoucích vztahů.