Británie: Johnson slaví velké vítězství, Corbyn zažil debakl, ve Skotsku posílili příznivci odtržení

Události: Konzervativci vyhráli volby (zdroj: ČT24)

Konzervativci Borise Johnsona jasně zvítězili v britských volbách. Po sečtení všech okrsků budou mít v parlamentu velkou většinu a budou moci dokončit brexit podle svých představ. Labouristé zažili nejhorší výsledek za desetiletí a straníci volají po rezignaci předsedy Jeremyho Corbyna. Ve Skotsku značně posílili tamní nacionalisté požadující nové referendum o nezávislosti.

On-line přenos

Britské parlamentní volby

  • 22:53

    Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, přenos končí.

  • 20:53

    Boris Johnson hovořil s irským premiérem Leem Varadkarem. Ujistili se o potřebě pokračování těsných vztahů a dodržování Velkopáteční dohody o míru v Severním Irsku.

  • 19:47

    Premiér Johnson hovořil se skotskou ministerskou předsedkyní Nicolou Sturgeonovou a řekl jí, že je proti uspořádání dalšího referenda o skotské samostatnosti. "Výseldek referenda z roku 2014 je směrodatný a měl by být respektován," citoval Johnsona mluvčí jeho úřadu.

Po sečtení posledního okrsku mají konzervativci 365 z celkových 650 křesel, labouristé 203, Skotská národní strana 48, liberální demokraté mají jedenáct a Demokratická unionistická strana je na osmi. Dalších 15 mandátů si rozdělují ostatní strany. 

Konzervativci se tak těší z největší většiny od roku 1987, kdy stranu vedla Margaret Thatcherová. „Konzervativní vláda dostala silný nový mandát dokončit brexit a spojit zemi,“ prohlásil Johnson po svém zvolení.

Hlavním bodem jejich programu bylo odejít z EU k 31. lednu 2020. Chtějí toho dosáhnout schválením rozvodové dohody, kterou premiér dojednal s EU. V kampani se zaměřili na tradičně levicový střed a sever země, což se jim podle komentátorů BBC vyplatilo. 

Johnson po návštěvě královny vyzval v projevu k zahojení ran ve společnosti způsobených dlouhou a ostrou hádkou o brexit. Nabádal příznivce setrvání v Unii, aby se konečně smířili s výsledkem referenda a zaměřili se na budování nových dobrých vztahů s kontinentem: „Jsme jeden národ. Konzervativní vláda nebude nikdy ignorovat vaše přání a vztahy vůči ostatním národům. Budeme mít nová partnerství a projekty, s EU budeme dál spolupracovat jako partneři.“

Boris Johnson: Musíme začít se zasypáváním příkopů mezi zastánci a odpůrci brexitu (zdroj: EBU)

Corbynův debakl

Labouristé naopak zaznamenali nejhorší výsledek za desetiletí. Ztratili své tradiční průmyslové oblasti ve střední a severní Anglii, v nichž lidé volili pro brexit. Například v Blyth valley prohráli poprvé od vytvoření tohoto okrsku v roce 1950.

Mnozí straníci volají po rezignaci předsedy a odklonu od na britské poměry radikálně levicového programu. Sám Corbyn, který obhájil svůj mandát, oznámil, že do příštích voleb už stranu nepovede. V nejbližší době však v jejím čele zůstane, aby mohl moderovat debatu o reflexi výsledku voleb.

Za neúspěch podle něj může fakt, že hlavním tématem voleb byl brexit. Na něj labouristé ani jejich příznivci nemají jednotný názor. Navrhovali vyjednání nové rozvodové smlouvy se zachováním členství v celní unii s EU a následné nové referendum o dohodě. Corbyn avizoval, že by v referendu zastával neutrální pozici. „Nerad to říkám, ale voliči možná skutečně chtěli dokončit brexit,“ sdělil v BBC vlivný labouristický poslanec John McDonnell.

Jeremy Corbyn při vyhlašování výsledku voleb
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

Skotská otázka

Významně posílila Skotská národní strana Nicoly Sturgeonové, která vyhrála ve většině skotských obvodů. Jejich kandidátce se dokonce podařilo velmi těsně porazit šéfku liberálních demokratů Jo Swinsonovou.

Strana požaduje, aby se v případě uskutečnění brexitu konalo nové referendum o nezávislosti. První se konalo v roce 2014 a 55 procent Skotů v něm odtržení odmítlo.

„Skotsko vyslalo velmi jasnou zprávu. Nechceme konzervativní vládu Borise Johnsona, nechceme opustit Evropskou unii a chceme, aby budoucnost Skotska byla ve skotských rukou,“ prohlásila Sturgeonová. Šéf poslaneckého klubu Skotské národní strany Ian Blackford vyzval budoucího premiéra, aby umožnil referendum o nezávislosti už v roce 2020.

Konzervativní ministr Michael Gove však po oznámení odhadů řekl, že nepovažuje nové skotské referendum za nevyhnutelné. Podle něj by zemi neprospělo. Komentátoři BBC tak varují před rizikem ústavní krize.

Swinsonová končí v čele liberálních demokratů

Zklamáním jsou volby pro liberální demokraty, kteří oproti minulým volbám přišli o jeden mandát. Kvůli neúspěchu předsedkyně Swinsonové, která oznámila rezignaci, se vedení strany dočasně ujme dvojice Ed Davey a Sal Brintonová. Regulérní nové vedení si strana zvolí příští rok.

„Někteří budou tuto vlnu nacionalismu, která se prohnala na obou stranách hranice, oslavovat,“ uvedla Swinsonová, která se šéfkou Liberálních demokratů stala teprve v červenci. „Pro budoucnost naší země jsou to velmi významné výsledky,“ dodala.

Výsledky britských parlamentních voleb
Zdroj: ČT24

V Severním Irsku mají poprvé navrch proirské strany

Překvapivé jsou výsledky v Severním Irsku. Poprvé od rozdělení ostrova v roce 1921 tam více mandátů získají nacionalisté toužící po bližších vztazích s Irskou republikou než unionisté (DUP) usilující o co nejtěsnější napojení na Velkou Británii.

Šéf unionistických poslanců Nigel Dodds nedokázal v Belfastu obhájit svůj mandát. Porazil ho kandidát Sinn Fein, což obyvatele města podle BBC šokovalo.

Události: Volby přinesly zvrat v Severním Irsku (zdroj: ČT24)

Severní Irsko má v britské Dolní sněmovně 18 křesel. Dosud deset z nich ovládala DUP, která ale nyní o dva mandáty přišla. Sinn Féin, která dlouhodobě usiluje o spojení regionu s Irskou republikou, si udržela sedm mandátů, dva další ale získala proirská Sociálnědemokratická a labouristická strana (SDLP). Zbývající křeslo připadlo Alianční straně Severního Irska (APNI), která zastává neutrální postoj.