Corbyn odolává tlaku a po volebním debaklu odmítá okamžitě rezignovat

Corbyn: Po celý zbytek života budu bojovat za sociální spravedlnost (zdroj: ČT24)

Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn oznámil, že stranu v žádných dalších parlamentních volbách nepovede, prozatím chce ale ve vedení zůstat. To se ovšem nelíbí řadě jeho kritiků, kteří volají po rychlé demisi. To Corbyn odmítl a stranu chce vést až do zvolení nového lídra příští rok. Výsledky voleb, ve kterých vyhrál konzervativní premiér Boris Johnson a které jsou pro labouristy nejhorší od roku 1935, označil Corbyn za velké zklamání.

Už první odhady výsledků předčasných parlamentních voleb v Británii krátce po uzavření místností předpověděly opozičním labouristům největší debakl od roku 1935. Labouristická strana podle jejího lídra Jeremyho Corbyna zažila „velmi smutnou noc“.

„Nepovedu stranu v žádných dalších všeobecných volbách,“ poznamenal poté, co se potvrdilo, že obhájil svůj mandát v severolondýnském obvodu. Corbyn zároveň řekl, že labouristy čekají jednání o budoucnosti a že v tomto období stranu povede.

Rychlý odchod, ke kterému ho mnozí straníci i podporovatelé strany vyzývají, odmítá. „O uplynulé noci jsem vyzval k období přemítání ve straně,“ řekl Corbyn s tím, že vedení labouristů rozhodne o procesu, který povede ke zvolení nového lídra. „Jsem připraven, a jsem k tomu i jasně zvolen, vést stranu, dokud se tak nestane,“ dodal.

Na dotaz, zda cítí podíl na neúspěchu strany, Corbyn odpověděl, že udělal pro vítězství a pro překonání rozdílného vnitrostranického postoje k brexitu vše, co mohl.

Straníci požadují okamžitou rezignaci

Odchod Corbyna z funkce v nadcházejícím roce považují mnozí za pomalý. Laura Parkerová, která je národní koordinátorkou labouristické podpůrné skupiny Momentum, považuje Corbyna za jeden z faktorů porážky strany. „Bylo by směšné tvrdit něco jiného,“ uvedla a zdůraznila, že Corbyn jako stranický lídr nese odpovědnost. Dodala nicméně, že hlavním výsledkem voleb je to, že labouristé byli poraženi brexitem.

Aktivistka Gina Millerová, která nesouhlasí s brexitem a před volbami podporovala taktické hlasování s cílem zabránit odchodu z Unie, v pátek Corbyna kritizovala. „Měl by odejít,“ řekla. „Nemáme žádnou opozici, o které by člověk měl pocit, že pro ni může hlasovat,“ dodala. Taktické hlasování podle Millerové zafungovalo dobře u konzervativců, ale ne u labouristů, kterým lidé hlas dát nechtěli právě kvůli Corbynovi.

Corbynův odchod žádá i labouristický poslanec Peter Kyle. „Myslím, že až se Jeremy později probudí, tak uvidí rozsah porážky a udělá správnou věc. Odstoupí,“ dodal Kyle v rozhovoru s televizí Sky News. „My, jako strana, pak budeme muset rozhodnout o tom, jak pokračovat,“ dodal.

Corbyna se naopak nastal labourista John McDonnell, který si udržel poslanecké křeslo. Prohlásil, že strana sice argumentační spor v kampani vyhrála, ale nedokázala překonat překážku v podobě brexitu. Uvedl také, že si nemyslí, že Corbynovo vedení mělo na výsledek dopad.

Corbyn doufal v další překvapení

Pro sedmdesátiletého Jeremyho Corbyna, který je v čele opozičních labouristů čtyři roky, šlo o druhé volby, do kterých svou stranu vedl. Navzdory průzkumům doufal, že zopakuje velké překvapení z předchozích voleb, kdy v průzkumech ztrácel ještě víc, ale nakonec získal téměř stejně hlasů jako konzervativci.

Překvapení se ale tentokrát nekonalo. „Nepovedu stranu v žádných dalších všeobecných volbách,“ poznamenal Corbyn během zveřejňování průběžných výsledků předčasných voleb do britské Dolní sněmovny. Labouristy nyní podle něj čekají jednání o budoucnosti, v tomto období stranu ještě povede. 

Corbynovi se podle médií nevyplatilo, že se jasně nepostavil za zájmy voličů, kteří jsou proti brexitu. Podle jednoho z dřívějších průzkumů v britských médiích jako případný premiér představoval pro výraznou část Britů dokonce vyšší riziko než neřízený brexit.

Jak upozornil politolog z londýnské univerzity Queen Mary Tim Bale, labouristé si byli vědomi své vlastní slabosti v otázce brexitu, a proto se snažili pozornost voličů přilákat i k jiným tématům. „Jejich postoj je do jisté míry nesourodý… Snaží se proto většinou hovořit o všem možném, jen ne o brexitu,“ upozornil. Jenže právě o brexit v těchto volbách nejvíce šlo.

Corbyn vstoupil do voleb s tím, že prosadí druhé referendum o brexitu, o němž mluvil už od jara. S Evropskou unií chtěl vyjednat novou dohodu, kterou by následně předložil ke schválení voličům v referendu. Lidé by přitom mohli hlasovat i pro setrvání v EU. V referendu v roce 1975 přitom Corbyn hlasoval proti setrvání své země v Evropském společenství (ES), předchůdci EU.

Kdo je Jeremy Corbyn?

Drobný, prošedivělý politik s plnovousem se na politické scéně zviditelnil po předčasných parlamentních volbách v roce 2017, když se vládnoucím konzervativcům nepovedlo získat parlamentní většinu.

V červnu 2016, po referendu o vystoupení Británie z EU, ustál tlak na své odstoupení, když jej vinili z vlažné podpory setrvání země v EU. Čelil vzpouře ve straně, kde mu nedůvěru vyslovily tři čtvrtiny jeho poslanců, ale odstoupit odmítl. Vůdcem ho labouristé zvolili po volbách v září 2015. Ještě tři měsíce před volbou šéfa strany byl přitom coby zastánce tvrdé linie naprostým outsiderem.

Právě osoba Jeremyho Corbyna podle tisku labouristům brání v dosahování lepších výsledků. Vytrvalý kritik konzervativců je pro mnoho britských voličů příliš radikální a sám nenabízí dostatečná řešení. Jeho kritici mu také vyčítají údajný antisemitismus ve straně.

Začátkem loňského roku také plnila stránky tisku jeho aféra o údajných stycích s rozvědčíkem československé státní bezpečnosti (StB). Bulvární deník The Sun přinesl zprávu, že se Corbyn v 80. letech několikrát sešel s československým agentem. Politik uvedl, že to bylo nevědomky, protože ho považoval za diplomata. Zároveň popřel, že by mu předal nějaké tajné informace.