Zpoza Berlínské zdi utekl přes Československo. Pomohl mu lékař, chartisté i policista

Události ČT: Útěky přes Berlínskou zeď (zdroj: ČT24)

V Německu v sobotu vrcholí oslavy třicátého výročí pádu Berlínské zdi. Pokusy o překonání provázely bariéru po celou dobu její víc než osmadvacetileté existence. Nejméně 140 z nich skončilo tragicky. O to neuvěřitelněji dnes znějí příběhy těch, kteří to dokázali. Je mezi nimi i muž, kterému se zdařil útěk přes Československo.

Zpoza zdi se prchalo po moři na surfu, vzduchem v balonu, v reprobedně, a dokonce i v předělané nádrži auta. Legendárním se stal let bratří Bethkeů. Dva z nich na rogalu přeletěli ze Západního do východního Berlína, vyzvedli tam svého nejmladšího bratra a odletěli zpátky na Západ.

Největší pozornost však na sebe poutaly tunely pod Berlínskou zdí, kterých vzniklo celkem 39. Jedním z nich byl takzvaný tunel 71, který však pro uprchlíky skončil katastrofou. Stasi dostala informátora přímo mezi jeho stavitele a ve vězení skončilo na čtyřicet lidí.

Český lékař operoval uprchlíka na kuchyňském stole

Do vězení dostal informátor i Joachima Matze, dnes úspěšného malíře a sochaře. V pouhých šestnácti letech dostal za pokus o útěk dva roky na samotce. Už ve vězení ale začal plánovat další útěk. Chtěl uletět rogalem z Československa.

„Skončilo to špatně, měl jsem nehodu. Pomohl mi tajně český lékař,“ vzpomíná Matz na doktora, který ho musel improvizovaně operovat na kuchyňském stole.

V Praze ho pak skrývali lidé z okruhu Charty 77, a pomohl mu dokonce i jeden policista. „Řekl mi: Musíš pryč a potřebuješ jídlo. Dal mi stravenky do policejní kantýny v Praze a řekl: Pod svícnem bývá tma, tam tě nebudou hledat,“ dodává Matz. 

Matze jeho přátelé nakonec propašovali v kamionu do Řecka. Říká, že unikl jen díky Čechům a že ve špicly prošpikované NDR by se dokázal skrývat nanejvýš týden.

Poslední oběť zdi zahynula půl roku před jejím pádem

Úspěšné útěky však lemují katastrofy. Poslední smrtící výstřely padly u Berlínské zdi ještě v únoru 1989. Úplně poslední oběť, muž, který se zeď pokusil přeletět v balonu, zahynul při nehodě pouhých šest měsíců před jejím pádem.