Hongkong zažil temnou noc, řekla Lamová. Kvůli demonstracím v sobotu nejezdilo metro

Události: Hongkong zažil další protesty, tentokrát proti zákazu zahalování (zdroj: ČT24)

Hongkong čelí bezprecedentnímu násilí a obyvatelé jsou kvůli tomu vyděšení, uvedla v televizním projevu správkyně metropole Carrie Lamová. Podle agentury AP dodala, že nemůže dovolit „malé menšině výtržníků“ ničit život běžným občanům. V jihočínském regionu protesty nabraly na intenzitě poté, co Lamová využila koloniálního práva a zakázala zahalování. V sobotu kvůli demonstracím zůstane uzavřené metro.

„Hongkong zažil kvůli radikálním protestujícím temnou noc. Dnes je město napůl paralyzováno,“ zhodnotila správkyně metropole. Vláda je podle ní odhodlaná potlačit násilí. Politička také vyzvala, aby veřejnost odsoudila násilí a výtržníky. 

Radikalita demonstrantů podle Lamové dokazuje, že je v Hongkongu významně ohrožena veřejná bezpečnost. Tím také odůvodnila páteční zákaz maskování.

„Olej do ohně přilévá podpora, kterou lidé tomuto násilí vyjadřují. Je důležité, aby každý jasně řekl, že společnost takové chování tolerovat nebude. Násilí není řešením, ať už je váš cíl dobrý, či špatný,“ přidal ke slovům Lamové ministr John Lee.

Lidé vyšli znovu do ulic s maskami na obličejích

Podle agentury AP sobotní protesty nedosahovaly intenzity jako během minulých víkendů, kdy do ulic Hongkongu vycházely desetitisíce lidí. Účastníci nicméně zablokovali jednu z hlavních tříd obchodní čtvrti v centru města. Maskovaní demonstranti se scházeli i na jiných místech, o žádných nepokojích během dne ale zahraniční média neinformovala. 

Po noci plné výtržností ale bylo mimo provoz metro a řada obchodů a obchodních domů zavřela předčasně. Policie v noci proti demonstrantům použila slzný plyn, vodní děla i ostrou palbu. Jeden z nábojů zasáhl čtrnáctiletého chlapce, který musel být hospitalizován.

Železniční společnost MTR uvedla, že protestující zapálili ohně v několika stanicích a zranili dva její zaměstnance. Dodala, že vzhledem k současné situaci nadále nemůže „poskytovat cestujícím bezpečné a spolehlivé služby“.

Demonstranti poškodili hongkongskou pobočku Bank of China
Zdroj: Reuters/Tyrone Siu

Prudké potyčky mezi demonstranty a policií v hongkongských ulicích vyvolal zákaz zakrývání tváře při demonstracích, který v pátek oznámila správkyně Lamová v rámci svých výjimečných pravomocí. Ty pochází ještě z koloniální éry přístavního města a naposledy je správce Hongkongu uplatnil před padesáti lety. Účastníci protestů často používají roušky a další doplňky, aby před úřady skryli svou identitu.

Několik měsíců trvající protesty původně v Hongkongu začaly nesouhlasem s navrhovaným zákonem o vydávání obviněných do pevninské Číny, ale mezitím se požadavky demonstrantů rozšířily mimo jiné o svobodné volby a vyšetřování policejní brutality.

Události, komentáře s jedním z vůdců hongkongských demonstrací (zdroj: ČT24)