Hlavní část vyšetřování Kuciakovy vraždy skončila, píší slovenská média

Slovenská policie ukončila hlavní část vyšetřování loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, informovala slovenská média s odvoláním na vyjádření advokáta jednoho z pěti obviněných v případu. Na přelomu září a října dostane obhajoba příležitost seznámit se s výsledky vyšetřování. Vražda odhalila napojení mafie na politiku, což vyvolalo v zemi krizi a vedlo k demisi premiéra Roberta Fica.

Po prostudování spisu bude možné navrhnout doplnění důkazů, připomněl Denník N. Vyšetřovatel pak rozhodne, zda takové žádosti vyhoví nebo podá prokuratuře návrh na podání obžaloby.

Slovenští prokurátoři už v létě uvedli, že závěr vyšetřování zmíněné dvojnásobné vraždy očekávají letos na podzim. Následně by měla být podána obžaloba.

Vyšetřování

Z objednání Kuciakovy vraždy policie v březnu obvinila Mariana Kočnera, o jehož podnikatelských aktivitách Kuciak psal. Zbylí čtyři podezřelí čelí obvinění v případu už od loňska.

Podle posledních informací byl vrahem Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové patrně jeden z obviněných Miroslav Marček, který se k činu během vyšetřování přiznal.

Kriminalisté jej nejdříve měli jen za řidiče a za střelce považovali jiného obviněného, Marčekova bratrance Tomáše Szabóa. Vražda se stala loni v únoru v domě Kuciaka a Kušnírové ve vesnici Veľká Mača nedaleko Trnavy. Kočner čelí obvinění také z trestných činů v oblasti ekonomické kriminality.

Někteří z obviněných v Kuciakově kauze jsou podezřelí i z dalších dvou vražd, a to podnikatele Petera Molnára a bývalého primátora jihoslovenského města Hurbanovo Lászlóa Basternáka, ale také z přípravy vražd bývalého ministra vnitra a spravedlnosti a nynějšího advokáta Daniela Lipšice a prokurátorů Petera Šufliarského a Maroše Žilinky.

Kuciakova vražda vyvolala loni na Slovensku největší demonstrace od pádu komunismu v roce 1989. V zájmu řešení vzniklé politické krize rezignoval z funkce premiéra šéf nejsilnější vládní strany Smer-SD Fico. V čele vlády jej nahradil místopředseda strany Peter Pellegrini.