Tvrdý brexit znamená hranici v Irsku, zdůraznil Juncker. A přiznal chybu

Pokud Británie opustí evropský blok bez dohody, bude Evropská unie trvat na kontrolách na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem a za takový vývoj bude zodpovědná britská vláda. V rozhovoru vysílaném televizí Sky News to řekl končící předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Uvedené kontroly mohou být teoreticky zavedeny brzy po 31. říjnu, což je Londýnem plánovaný termín brexitu, poznamenala agentura Reuters. O brexitu spolu hovořili i český ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a britský ministr pro brexit Stephan Barclay.

Podle šéfa unijní exekutivy Brusel nebude „v žádném případě odpovědný“ za důsledky toho, když Británie odejde z EU bez dohody. „Musíme zajistit, aby zájmy Evropské unie a vnitřního trhu byly ochráněny,“ prohlásil Juncker.

Zachování volného režimu na hranici mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem je nejproblematičtějším bodem jednání o brexitu. V připravené brexitové dohodě, kterou ovšem britský parlament již třikrát odmítl, má volný hraniční režim i po brexitu zajistit irská pojistka.

Nový britský premiér Boris Johnson ovšem pojistku považuje za způsob, jak by Británie i po odchodu mohla zůstat připoutaná k unijním strukturám. Britský ministerský předseda proto požaduje jinou dohodu a hrozí, že Británie unii k 31. říjnu opustí i v případě, že se kompromisu dosáhnout nepodaří.

Juncker v jiném rozhovoru, který vyšel ve španělském deníku El País, vyjádřil politování nad tím, že Evropská komise nezasáhla proti falešným zprávám během kampaně před britským brexitovým referendem v roce 2016. „V Komisi jsme se rozhodli nevměšovat na žádost tehdejšího britského premiéra Davida Camerona, a to byla velká chyba,“ soudí nyní.

Juncker čeká dohodu

Navzdory dosavadním komplikacím s přípravou dohody o podmínkách britského odchodu z Unie se Juncker domnívá, že Londýn a Brusel se do konce října na takovém dokumentu shodnou. Právě 31. října přitom končí mandát Junckerovy komise.

„Myslím, že máme ještě šanci dosáhnout dohody s Londýnem,“ uvedl Juncker. Dodal, že jeho schůzka s Johnsonem z minulého pondělí byla „konstruktivní a částečně pozitivní“. „Nesdílím představu těch, kteří si myslí, že si Johnson zahrává s námi i sám se sebou. Věřím, že se snaží najít dohodu přijatelnou jak pro britský, tak pro evropský parlament,“ prohlásil Juncker.

Labouristé svou pozici nevyjasnili

Postoj hlavní britské opoziční strany zůstává nevyjasněný poté, co v pondělí labouristický sjezd po dramatickém hlasování nepřijal usnesení o podpoře setrvání země v EU. Uspěl naopak návrh, podle kterého má být o pozici strany k brexitu rozhodnuto až po dalších parlamentních volbách. Ty by mohly přijít už na konci listopadu a labouristé slibují, že by v případě vítězství uspořádali referendum o jakékoli „rozvodové“ dohodě s EU.

Předseda strany Jeremy Corbyn o víkendu uvedl, že chce dát voličům na výběr mezi zachováním členství v EU a „věrohodnou“ smlouvou o brexitu. V případě volebního vítězství své strany by prý usiloval o dojednání „měkčí“ podoby odchodu z Unie. Zůstává však nejasné, zda by případný labouristický plán pro brexit před kýženým druhým referendem podpořil.

Corbyn je dlouhodobě pod tlakem stranických kolegů a části členské základny, kteří chtějí, aby labouristé učinili svým cílem zvrácení odchodu Británie z EU. Dlouholetý euroskeptik Corbyn ale zatím tomuto tlaku odolává. Důvodem může být podle agentury AP obava, že by tím ztratil tradiční labouristické voliče, kteří v červnu 2016 v referendu hlasovali pro brexit.

Zároveň však platí, že Corbynův postoj prošel od začátku roku značným vývojem, neboť ještě před několika měsíci jeho podpora pro nový plebiscit nebyla jednoznačná. Člen stínové vlády Keir Starmer v pondělí na stranickém sjezdu uvedl, že labouristé by referendum uspořádali nejpozději půl roku po případném volebním vítězství. 

Británie má podle současného plánu opustit Evropskou unii 31. října a konzervativní premiér Boris Johnson opakuje, že se tak stane ať s dohodou s Bruselem, nebo bez ní. Dohodu o brexitu, kterou s EU vyjednala jeho předchůdkyně na premiérském postu Theresa Mayová a kterou britský parlament třikrát smetl pod stůl, Johnson odmítá.

Brífink po jednání ministra vnitra Hamáčka a britského ministra pro brexit Barclayho (zdroj: ČT24)

Registrujte se, vyzval britský ministr Čechy

O brexitu spolu hovořili i český ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a britský ministr pro brexit Stephan Barclay. Ten ujistil, že práva českých občanů žijících v Británii zůstanou zachována v nynější podobě i po odchodu země z Evropské unie.

„Jasně říkáme, že práva budou garantována,“ zdůraznil Barclay. Británie si podle něj váží toho, jak čeští občané žijící v zemi přispívají k jejímu fungování. Upozornil ale, že všichni, kdo chtějí v Británii zůstat i po brexitu a mít zajištěná stejná práva jako v současnosti, se musí včas zaregistrovat u tamních úřadů. Zdůraznil, že registrace je bezplatná.

Hamáček připomněl, že Česko přijalo zákon, který bude britským občanům v zemi garantovat stejná práva, jaká mají nyní jako občané Evropské unie. Barclay ho na schůzce ujistil, že Británie se bude k českým občanům chovat stejně, jako Česko k britským.

Český ministr vnitra také apeloval, že musí pokračovat i bezpečnostní spolupráce mezi Českem a Británií. Podotkl také, že česká vláda by považovala za lepší, kdyby Británie opustila Evropskou unii na základě dohody o vzájemných vztazích.