Ohrožení hranic nedopustíme, vzkázal íránský prezident. Trump chce poslat Saúdům vojáky

Íránský prezident Hasan Rouhání prohlásil, že jeho země nedopustí, aby někdo narušil její hranice. Přítomnost cizích sil v Perském zálivu podle něj vede k nejistotě v oblasti. Řekl to na vojenské přehlídce v Teheránu u příležitosti výročí zahájení íránsko-irácké války v 80. letech minulého století. Rouhání také oznámil, že Írán na půdě OSN během zasedání Valného shromáždění představí mírový plán pro oblast Perského zálivu.

„Letos půjdeme do OSN se sloganem naděje a koalice a předložíme iniciativu nazvanou ,Mír a naděje v Hormuzu'. Tento plán nabídneme světu v nejbližších dnech. Znamená, že ve spolupráci s regionálními zeměmi může Írán vytvořit bezpečnost v regionu, v Perském zálivu, v Ománu a v Hormuzském průlivu,“ prohlásil Rouhání.

USA v pátek oznámily, že do Saúdské Arábie vyšlou své vojáky. Mise bude zaměřená především na protivzdušnou obranu. 

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo ale v rozhovoru pro televizi Fox News řekl, že Spojené státy se snaží vyhnout válce s Íránem a že dodateční vojáci, které Washington do oblasti Perského zálivu vysílá, jsou „pro odstrašení a obranu“. Pompeo je ale přesvědčený, že pokud se tato opatření minou účinkem, prezident Donald Trump „bude jednat“, což je podle něho íránskému vedení jasné.

Napětí v regionu se vyostřilo po útocích na ropná zařízení v Saúdské Arábii z minulého týdne. K akci se přihlásili jemenští šíitští povstalci Hútíové podporovaní Teheránem. Prohlašují, že tak chtějí donutit Rijád k zastavení útoků.

Saúdský ministr mluví o válce

Spojené státy a Saúdská Arábie však z atentátů viní přímo Írán. Saúdskoarabský státní ministr pro zahraniční záležitosti Ádil Džubajr v sobotu řekl, že pokud vyšetřování potvrdí, že za incidentem stojí Írán, bude to Saúdská Arábie považovat za událost postačující k vyhlášení války. „Pokud budou pokračovat tímto způsobem, pak riskují možnost vojenské odvety,“ upozornil v rozhovoru pro CNN. 

Írán jakoukoli roli v incidentu odmítá a vzkazuje, že na případný útok tvrdě zareaguje. „Jakýkoliv, byť malý útok nebudeme brát jako malý. Půjdeme po strůjci a tvrdě ho potrestáme, už jsme to dříve dokázali. Vytrváme až do úplného zničení agresora a budeme tak činit bez rozdílu. Neunáhlete se a nedělejte chybu,“ vzkázal vrchní velitel Íránských revolučních gard Husajn Salámí.

Ti, kteří se snaží Íránu připsat incidenty, ke kterým v regionu došlo, lžou stejně tak jako v minulosti. Pokud by jim skutečně šlo o bezpečnost v regionu, neposílali by sem tolik zbraní, stíhaček a bomb.
Hasan Rouhání
íránský prezident

Američané tento týden uvalili na Írán další sankce, jež se vztahují na centrální banku, státní suverénní fond a jednu z tamních společností, která podle Spojených států kryje finanční operace pro nákup vojenského vybavení.

Íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf nové restrikce odsoudil. „Toto je známka jejich zoufalství,“ řekl. „Když opakovaně uvalují sankce na tu samou instituci, znamená to, že jejich snahy srazit íránský lid na kolena nefungují,“ dodal šéf íránské diplomacie.

„Ale toto je nebezpečný a nepřijatelný pokus zablokovat Íráncům přístup k potravinám a lékům,“ uvedl Zaríf v New Yorku, kam přiletěl na nadcházející zasedání Valného shromáždění OSN.

Prezident Trump předem sdělil, že nemá v plánu se setkat s íránskými představiteli během jednání Valného shromáždění. Spojené státy vydaly víza na tuto událost Rouhánímu a Zarífovi.