Brexit Evropu oslabí, ale dá jí šanci nabrat novou sílu, věří Merkelová

Podle německé kancléřky Angely Merkelové dojde kvůli odchodu Velké Británie z Evropské unie k oslabení Evropy. Tento okamžik ale podle Merkelové dá kontinentu šanci rozvinout novou sílu. Kancléřka míní, že velkou roli v tom bude schopna sehrát nová Evropská komise, kterou v úterý představila její budoucí předsedkyně Ursula von der Leyenová.

Angela Merkelová (CDU) během debaty k rozpočtu ve Spolkovém sněmu ocenila složení nové Evropské komise a vyslovila se pro větší roli Evropy ve světě i při ochraně klimatu a také pro posílení transatlantického spojenectví.

Kancléřka připustila, že Evropu nadcházející brexit poškodí. „Na druhé straně je to právě ta doba, aby rozvinula novou sílu. A mám za to, že nová Evropská komise představená Ursulou von der Leyenovou jde přesně tímto směrem. Globálně zaměřená Komise, která chce evropskou roli ve světě upevnit,“ věří.

Ohledně brexitu kancléřka slíbila, že se německá vláda bude do poslední chvíle snažit, aby proběhl s dohodou. „Pořád máme všechny šance dosáhnout spořádaného brexitu a německá vláda se bude až do posledního dne zasazovat za to, aby to bylo možné. Ale řeknu také, že jsme připraveni i na neuspořádaný brexit,“ nechala se slyšet.

Poznamenala také, že po vystoupení tohoto důležitého člena společenství bude mít Evropská unie hned přede dveřmi ekonomického konkurenta, a to navzdory tomu, že půjde o zemi, s níž bude chtít mít nadále úzké a přátelské vztahy.

Evropa na vlastních nohou

Posílení role Evropy ve světě je podle kancléřky nutné i proto, že už není „žádný automatismus tak jako za studené války, že Spojené státy převezmou roli ochránce nad Evropou“. Přesto jsou i nadále vztahy s USA klíčové a Merkelová je pro jejich prohloubení.

Ze strany Německa k tomu má přispět i to, že Berlín bude pokračovat ve zvyšování výdajů na obranu směrem ke dvěma procentům hrubého domácího produktu (HDP), tak jak požaduje Washington. Spojené státy často kritizují právě Němce za neplnění tohoto závazku.

Boj proti změnám klimatu pod taktovkou Evropy

Vedoucí roli ve světě by podle Merkelové měla Evropa převzít i v oblasti boje proti klimatickým změnám. „Evropa musí být motorem klimatické politiky,“ míní. „Nedělat nic není alternativa,“ poznamenala dále s tím, že dnešní nečinnost by vedla k mnohem vyšším nákladům na zvládnutí klimatických změn v budoucnosti. Německo podle ní musí dělat více především v dopravní oblasti.

Větší zodpovědnost za multilaterální svět do budoucna podle šéfky německé vlády vedle Evropy ponese i Čína, v níž na své návštěvě minulý týden apelovala i na dodržování lidských práv.