Izrael údajně poprvé od roku 1981 útočil v Iráku. Cílil na íránské síly a jejich rakety, píše arabský list

Zpravodaj ČT Borek: V posledním roce to vypadalo, že se Izrael útoky v Sýrii chlubí (zdroj: ČT24)

Izraelské letectvo v červenci dvakrát zaútočilo na íránské cíle v Iráku, využilo k tomu své stíhací letouny F-35, píše izraelský deník Jerusalem Post s odkazem na informace arabského listu Asharq Al-Awsat. Izraelské ozbrojené síly zatím útok nepotvrdily. Židovský stát pravidelně ostřeluje íránské pozice v Sýrii. Na území Iráku ale nezaútočil od roku 1981.

Izraelci naposledy uskutečnili překvapivý letecký útok na irácký jaderný reaktor Osirak v červnu 1981. Letos v létě údajně cílili na dvě irácké základny využívané šíitskými a proíránskými silami, které měly sloužit také jako skladiště íránských balistických raket.

Podle arabského listu došlo k prvnímu útoku 19. července, a to na základně Amreli v provincii Saladin. Irácké a íránské zdroje obvinily Izrael z útoku hned po incidentu. Podle arabského listu teď nejmenované západní „diplomatické zdroje“ potvrdily, že na místě zasahovaly izraelské stíhačky F-35.

Spekulovalo se i o americkém dronu

Podle zpravodaje ČT Davida Borka se nejprve na Blízkém východě spekulovalo, že by za incidentem mohl být americký dron. USA ovšem jakýkoliv podíl na útoku odmítly.

Saúdy vlastněná arabská televize Al-Arabíja uvedla, že krátce před útokem byly na zmíněnou základnu přepraveny balistické rakety vyrobené v Íránu. Při úderu údajně zahynuli členové revolučních gard a Hizballáhu, vlivný íránský činitel to však popřel.

List Asharq Al-Awsat, který má saúdského vlastníka a sídlí v Londýně, dále napsal, že druhý izraelský útok se odehrál v neděli na irácké základně v Ašrafu severovýchodně od Bagdádu a mířil na íránské poradce a další dodávku íránských balistických střel.

Izrael preventivně útočí v Sýrii

Židovský stát zatím k údajné vojenské operaci mlčí. „To není úplně nečekané, protože izraelská armáda nepotvrzuje všechny podobné útoky. Pokud by se to potvrdilo, tak je to zásadní změna ve viditelné izraelské doktríně, protože Izrael dosud útočil podobným způsobem vůči íránským cílům v Sýrii. Teď to vypadá, že se Irák stal poprvé terčem takovéhoto izraelského preventivního náletu,“ upozornil Borek.

Připomněl, že Irák je nestabilní země. „Sváří se tam proíránské a protiíránské sunnitské a šíitské frakce. I na vnitřní stabilitě iráckého režimu to nepřidává. Je to další ukázka toho, že v celém tom širokém oblouku od Teheránu přes Bagdád, Damašek až k Bejrútu a dál probíhá stále se zostřující velké geopolitické soupeření mezi Íránem a jeho regionálními rivaly,“ podotkl Borek.

Izraelsko-íránské napětí vzrostlo i loni na jaře

V květnu minulého roku Izrael oznámil, že při raketovém útoku zničil téměř veškerou íránskou infrastrukturu na Golanských výšinách. Židovský stát tehdy reagoval na vypálení několika desítek íránských střel na izraelské cíle v regionu. Ostřelování si vyžádalo i oběti.

Napětí v regionu vzrostlo loni na jaře poté, co americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy se stahují z íránské jaderné dohody. To přimělo Izrael vyhlásit vysoký stupeň pohotovosti. Izraelská vláda je velkým zastáncem a obhájcem Trumpova rozhodnutí odstoupit od dohody.