Zavřené školy, omezená rychlost. Evropu svírá vlna veder

Zatímco střední Evropa si ve čtvrtek užívá ochlazení alespoň o pár stupňů, ve Francii, Španělsku nebo Itálii teplota stále stoupá. Ve Francii se v pátek očekává až 45 stupňů a panují obavy z opakování situace z roku 2003, kdy v zemi zemřely tisíce lidí. Na některých německých silnicích byla kvůli horku preventivně snížena povolená rychlost. V Katalánsku zase bojují stovky hasičů s nejhorším lesním požárem za sedm let. Na vedro si postěžoval i papež František.

V Evropě už během současné vlny veder zemřelo několik lidí. V Německu zahynuli ve středu tři lidé při koupání, ve Francii se tento týden utopili v moři tři senioři. Vlna veder by měla ve čtvrtek v některých zemích mírně polevit. Například v Česku a Německu se čekají teploty „jen“ kolem třicítky. V obou zemích přitom padly ve středu teplotní rekordy pro měsíc červen.

Vedra dorazila na starý kontinent kvůli tlakové výši Nasir, která s sebou přináší horký vzduch z rozpálené severní Afriky. Kvůli vysokým teplotám omezily úřady v částech Německa maximální povolenou rychlost na některých silnicích. K omezením v dopravě sáhla také Paříž a další francouzská města, která začala zakazovat provoz starších aut či nákladních vozů, které produkují více emisí.

Duchovní ve Vatikánu se slunečníky
Zdroj: Yara Nardi/Reuters

Krušné dny zažívá na 72 tisíc francouzských vězňů, kteří si nemohou pořádně vyvětrat a z jejich cel se stávají „pece“, uvádí BBC. Pařížané zažijí letošní nejteplejší den zřejmě v sobotu, kdy se ve francouzské metropoli čeká 38 až 40 stupňů.

Francouzské úřady radí zůstat doma

Francie v předchozích dnech opakovaně vyzývala zejména děti a starší lidi, aby ve vedrech zůstali doma. Paříž například nechala i v noci otevřené parky, aby si tam lidé večer mohli odpočinout. Stejně jako například Lyon informovalo i hlavní město občany, kde jsou klimatizované veřejné prostory, například muzea.

Úřady v Paříži, Lyonu, Marseille a Štrasburku zavedly omezení v automobilové dopravě, aby snížily koncentraci škodlivého přízemního ozonu. V částech severní Francie byly kvůli suchu omezeny dodávky vody firmám, farmářům i domácnostem. Francouzský ministr zemědělství vyhlásil zákaz přepravy živých zvířat.

Ministerstvo školství kvůli horku odložilo na příští týden celostátní středoškolské zkoušky, které se měly konat ve čtvrtek a v pátek. Stovky škol a školek po celé Francii zůstanou tyto dva dny zavřené.

Lidé se schovávají před vlnou veder na Maltě
Zdroj: Reuters/Darrin Zammit Lupi

Italské ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo nejvyšší varování pro 16 měst, ve čtvrtek například pro Řím či Florencii, v pátek pro Milán, Turín či Benátky. V Itálii si vlna veder vybrala první dvě oběti.

Očekává se, že na severozápadě Itálie teplota dosáhne až 41 stupňů. Horko mezi středou a pátkem nemá podle deníku La Repubblica obdobu za posledních sto let. Severně od Janova už naměřili 42 až 43 stupňů. Na vedro si stěžoval také papež. „Venku je příliš horko, příliš horko,“ řekl na poslední generální audienci před letní pauzou.

Vedro je také v Řecku. Poblíž přístavu Lavrio jihovýchodně od Atén propukl velký požár lesního porostu. Silný vítr a sucho tam komplikovaly hasicí práce. Kvůli kouři musel být evakuován menší uprchlický tábor, informovala televize ERT.

Rakousko zřídilo zvláštní telefonní linku

Vysoké teploty sužují několik dní také Rakousko, kde kvůli nim ministerstvo zdravotnictví zřídilo speciální telefonní linku. Na ní mohou lidé zdarma volat pro informace a rady, jak ve vedrech postupovat, napsala agentura APA. Teplotní rekord pro červen padl ve středu v Tyrolsku, kde bylo 37,5 stupně.

Na rekordní teploty 39 až 40 stupňů ve stínu se připravuje také Švýcarsko. Nejhorší situace má být v Ženevě, Bernu a Curychu. 

V některých částech severního Španělska a jižní Francie ve čtvrtek teploty podle agentury Reuters vystoupaly až ke 44 stupňům Celsia.

Francouzská meteorologická služba Météo-France však uvedla, že v jihofrancouzské obci Grospierres bylo naměřeno 42 stupňů, což znamená nový červnový teplotní rekord pro Francii. V pátek má být 42 až 45 stupňů, takže by mohl padnout francouzský teplotní rekord 44,1 stupně, který byl naměřen v srpnu 2003 v departementu Gard na jihu země. Španělský teplotní rekord je z července 2017, kdy v Córdobě naměřili 46,9 stupně.

Asi 350 hasičů bojuje s pomocí patnácti letadel od středy s lesním požárem nedaleko Tarragony. Podle katalánských médií už shořelo na pět tisíc hektarů lesa. Asi třicítka lidí musela být z oblasti evakuována, úřady také z preventivních důvodů uzavřely pět místních silnic.

Lesní požár v Katalánsku
Zdroj: ALBERT GEA/Reuters

Hasiči odhadují, že oheň může zničit až 20 tisíc hektarů. Vysoké teploty a silný vítr plameny stále znovu rozdmýchávaly. „Nečelili jsme tak závažnému požáru už 20 let,“ uvedla podle agentury AFP katalánská vláda. Podle deníku La Vanguardia jde o nejhorší lesní požár v Katalánsku od července 2012, kdy shořelo 14 tisíc hektarů v oblasti Alt Emporda u francouzských hranic.