Opakované volby v Istanbulu znovu vyhrála opozice. Starostou bude Ekrem Imamoglu

Události ČT: Imamoglu získal popularitu v celém Turecku (zdroj: ČT24)

Voliči v tureckém Istanbulu v mimořádně sledovaných volbách znovu vybírali starostu města. A i napodruhé zvítězil Ekrem Imamoglu z opoziční republikánské strany, který zvítězil i v anulovaných březnových volbách. Vyplývá to z takřka konečných výsledků. Protikandidát Binali Yildirim z vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana už porážku uznal a vítězi gratuloval.

Erdogan se opakovaně nechal slyšet, že „kdo získá Istanbul, získá Turecko“. Imamogluovo vítězství po téměř dvou dekádách připravilo Erdoganovu stranu o moc na istanbulské radnici. Opakovaná prohra ve městě, kde v 90. letech Erdogan sám starostoval, je podle Reuters pro prezidenta nepříjemná a může oslabit jeho moc, která se donedávna jevila jako neotřesitelná.

Volební komise výsledky březnových voleb anulovala. Vyhověla tak stížnosti vládní strany a ve svém zdůvodnění uvedla, že pochybení nastalo kvůli tomu, že někteří lidé pracující ve volebních místnostech nebyli zaměstnanci státní správy.

Opozice v původních volbách, ve kterých může hlasovat celkem 10,5 milionu voličů, vyhrála o pouhých třináct tisíc hlasů. Nyní je vítězství výraznější, neboť neoficiální výsledek jí slibuje 53,6 procenta hlasů, zatímco Yildirima podpořilo 45,4 procenta zúčastněných voličů, což je podle agentury AP rozdíl 777 tisíc hlasů.

Ústřední volební komise ještě výsledky oficiálně neoznámila, ale její šéf přislíbil, že tak učiní co nejdříve.

Yildirim již prohlásil, že doufá, že Imamoglu bude dobrým starostou. „Gratuluji mu a přeji mnoho štěstí. Mým přáním je, aby Imamoglu dobře sloužil Istanbulu,“ uvedl. Neúspěšný vládní kandidát rovněž řekl, že istanbulské volby jsou dokladem toho, že demokracie v Turecku funguje výborně. K vítězství mu pogratuloval i Erdogan. 

„Istanbul zahajuje novou kapitolu, která bude založena na spravedlnosti, rovnosti, lásce a toleranci. Vyhazování peněz, okázalost a arogance skončí,“ řekl Imamoglu. Prohlásil, že je připraven na konstruktivní spolupráci s Erdoganem, která poslouží městu. Prezidentovi chce nyní předložit plán rozvoje Istanbulu.

Opozice viní AKP z čerpání veřejných financí

Kritici vlády si stěžují také na to, že v patnáctimilionovém Istanbulu, v němž žije téměř pětina z 80 milionů obyvatel Turecka, dlouhodobě narůstá zadluženost města. Ta se za posledních pět let zvýšila čtyřnásobně a vzrostla v přepočtu na sto miliard korun. Dosáhla tak výše ročního rozpočtu města.

Podle opozice a novinářů za to mohou zejména předražené zakázky, jejichž výnosy pak putují ke členům AKP. „Magistrát zaplatil za půjčení aut v posledních sedmi letech dvě miliardy a 346 milionů lir (10 miliard Kč),“ uvedl investigativní novinář Murat Agirel. Podle jeho zjištění se ale jedná o uměle vytvořené firmy, které následně zakázky nelegálně vysoutěží.

„Člen AKP založí společnost, jednu novou jsme objevili zrovna dnes, a o 15 až 20 dní později je taková firma schopna získat zakázku,“ popsal údajný proces novinář. 

To potvrzuje i İmamoglu. „Zpráva nejvyššího soudu říká, že celkový objem nesrovnalostí jen v autobusové dopravě a vodárnách je 753 milionů lir (tři miliardy Kč),“ sdělil nový starosta.

AKP: Kdo má důkazy o korupci, může oslovit soud

Expremiér a hlavní kandidát AKP Binali Yildirim ale podobná tvrzení označuje za lež. „Ve zprávě nic takového není. Je to lež, což konstatoval i istanbulský magistrát,“ odmítl jasně politik. Jeho spolustraníci navíc namítají, že kdokoli, kdo má důkazy o korupci, může oslovit soudy a tyto důkazy předložit.

Bývalý prokurátor a poslanec Ilhan Cihaner ale za podobný krok skončil za mřížemi. „Justice je pod kontrolou vlády. Žalobci a soudci, kteří se pustí do nezávislého vyšetřování, jsou přeloženi nebo sami čelí vyšetřování,“ řekl Cihaner. 

AKP neutrpěla porážku jen v Istanbulu, ale prohrála také v hlavním městě Ankaře. Analytici se podle Reuters domnívají, že potvrzení ztráty Istanbulu může vyvolat změny ve vládě a také úpravu zahraniční politiky. Turecko nyní v diplomacii balancuje mezi Ruskem a Spojenými státy, které Ankaře hrozí sankcemi za to, pokud se rozhodne dokončit nákup ruského protiraketového systému S-400. Washington a NATO, jehož členem je i Turecko, nákup tvrdě kritizují.