Saúdská Arábie obvinila ze čtvrtečního útoku na tankery Írán. Vyzývá k zásahu

Saúdská Arábie se připojila k USA a Velké Británii v obvinění Íránu ze čtvrtečního útoku na dva tankery v Ománském zálivu. Korunní princ Muhammad bin Salmán v rozhovoru s listem Aš-Šark al-Avsat vyzval světové společenství, aby rozhodujícím způsobem zasáhlo. Írán vinu na útocích popřel. Obě plavidla jsou nyní ve Spojených arabských emirátech, kde bude po prohlídce a posouzení škod přečerpán náklad.

Ve čtvrtek poškodily výbuchy norský a japonský tanker s nákladem ropy a metanolu. Všech 44 členů jejich posádek bylo evakuováno. Spojené státy už ve čtvrtek z útoku obvinily Írán. Podle Washingtonu mohly být k útoku použity přísavné miny. Námořníci na japonské lodi ovšem viděli letět předměty ve vzduchu.

Válku si nepřejeme, své zájmy ale budeme bránit, oznámil princ

Muhammad bin Salmán
Zdroj: Reuters/Courtesy of Saudi Royal Court/Bandar Algaloud

Ve středu a ve čtvrtek byl na návštěvě Íránu japonský premiér Šinzó Abe, který chtěl přispět ke zklidnění blízkovýchodního napětí.

„Íránský režim nerespektoval to, že je japonský premiér v Teheránu, a na jeho snahu odpověděl útokem na dva tankery, z nichž jeden byl japonský. Nepřejeme si válku v tomto regionu, ale nebudeme váhat zareagovat na jakékoli ohrožení našeho národa, naší suverenity, územní celistvosti a životních zájmů,“ řekl korunní princ.

Saúdská Arábie už v sobotu spolu se Spojenými arabskými emiráty vyzvala svět k zajištění bezpečnosti na trase tankerů Perským zálivem.

Americký prezident Donald Trump řekl, že útok spáchal Írán, a na Írán poukázal také americký ministr zahraničí Mike Pompeo. K vině Íránu se přiklonila také Británie, jejíž ministr zahraničí Jeremy Hunt varoval režim v Teheránu před nemoudrou eskalací. Írán si za jeho slova v sobotu předvolal britského velvyslance.

Obě plavidla jsou u emirátů

Oba poškozené tankery jsou nyní u pobřeží Spojených arabských emirátů. Po prohlídce a odhadu škod se určí, jak bude jejich náklad přeložen.

Japonský tanker Kokuka Courageous s nákladem metanolu je u přístavu Kalbá v Šardžá, což je jeden ze sedmi emirátů země, a prochází bezpečnostní kontrolou. Rejdařská společnost Bernhard Schulte oznámila, že 21členná posádka, která byla původně z lodě evakuována, je zpět na tankeru a je v pořádku.

Norská loď Front Altair s naftou je u přístavu Chaur Fakkán v emirátu Fudžajra. Bylo na ní 23 námořníků, kteří po evakuaci odletěli do Dubaje. Tanker prohlédnou specialisté, kteří určí, jakým způsobem bude nafta přečerpána na jinou loď.

Kdo bude posuzovat škody, není podle agentury Reuters jasné. V případě květnové sabotáže čtyř tankerů poblíž SAE se vyšetřování ujaly SAE, Saúdská Arábie, Norsko a Francie.

Emiráty pak ohlásily, že útok s největší pravděpodobností s ohledem na jeho provedení provedl stát, který ale nebyl ve zprávě jmenován. Vyšetřovatelé také určili, že použity byly zřejmě námořní miny.