Jestli se pustíte do boje, bude to znamenat konec Íránu, vzkázal Trump

Kalhousová: Írán si uvědomuje, že válku se Spojenými státy nemůže vyhrát (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump na Twitteru pohrozil Íránu zničením, pokud se bude snažit bojovat s USA. Stupňuje tak obavy z možného ozbrojeného konfliktu v době stoupajícího napětí mezi oběma zeměmi. Washington obvinil Írán z ohrožování amerických vojáků a zájmů Spojených států. Teherán na druhé straně označil kroky USA za „psychologickou válku“ a „politické hry“.

Vysoce postavený představitel íránských revolučních gard Mohammad Sálih Džokar v pátek varoval, že íránské rakety mohou snadno zasáhnout bitevní lodě v Perském zálivu.

Teď přicházejí ostrá slova z Washingtonu. „Pakliže chce Írán bojovat, bude to oficiální konec Íránu. Už nikdy nehrozte Spojeným státům,“ vzkázal Teheránu ve svém tweetu šéf Bílého domu.

Spojené státy v pátek a v sobotu uspořádaly v Arabském moři vojenské cvičení, do kterého byla zapojena úderná skupina s letadlovou lodí. Cílem cvičení bylo podle námořnictva podtrhnout schopnost USA reagovat na hrozbu. Zároveň mělo sloužit i jako odstrašující prostředek.

„Trump by byl opravdu rád, kdyby Írán přehodnotil svou pozici a třeba nabídl USA, že se chce s nimi sejít a začít vyjednávat, ale to si nedovedu představit, obzvlášť v době, kdy USA vytváří na Írán obrovský tlak a nedávají mu příliš mnoho možností, jak reagovat,“ prohlásila Irena Kalhousová, ředitelka Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy s tím, že ani jedna ze stran ale přímý vojenský střet nechce a Írán si uvědomuje, že válku s USA nemůže vyhrát.

Válku si nikdo nepřeje, napětí však sílí

USA loni odstoupily od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015 a zavedly proti Teheránu v několika vlnách tvrdé sankce, které se mimo jiné týkají energetického sektoru. EU se snaží mezinárodní dohodu zachovat, čelí však tlaku ze strany Trumpa, aby s Teheránem neobchodovala.

Írán, jehož ekonomiku sankce drtí, začátkem května oznámil, že nebude dál dodržovat některé části jaderné dohody. Podle zástupce íránské agentury pro atomovou energii tyto závazky, týkající se produkce těžké vody a nízko obohaceného uranu, země přestala plnit minulou středu.  

Trump, ale také íránské vedení přitom tvrdí, že si konflikt nepřejí. Rovněž saúdskoarabský státní ministr pro zahraniční záležitosti Ádil Džubajr prohlásil, že Rijád nechce válku s Íránem. Zdůraznil však, že království se hodlá bránit.

Stalo se tak týden po útocích na čtyři ropné tankery u pobřeží Spojených arabských emirátů a několik dnů poté, co se s Íránem spříznění jemenští šíitští povstalci přihlásili k útokům s drony na saúdskoarabský ropovod.

Rijád z útoku viní Írán, zatímco úřady případ kolem tankerů vyšetřují. „Chceme v našem regionu mír a stabilitu, nebudeme ale stát se svázanýma rukama,“ řekl Džubajr. V úterý se má v Saúdské Arábii uskutečnit podle AP summit ministrů z ropných velmocí.