Rakouský prezident chce předčasné volby v září. Potřebujeme začít znovu co nejdřív, uvedl

Události: Rakušané půjdou volit zřejmě v září (zdroj: ČT24)

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen je pro to, aby se předčasné parlamentní volby v zemi konaly začátkem září. Oznámil to po schůzce s kancléřem Sebastianem Kurzem. Ten v sobotu rozhodl o ukončení vládní koalice svých lidovců (ÖVP) a protiimigrační strany svobodných (FPÖ). Reagoval tak na skandální video, na kterém vicekancléř za FPÖ Heinz-Christian Strache slibuje domnělé neteři ruského oligarchy přístup ke státním zakázkám výměnou za politickou podporu.

Kurz po dopoledním jednání s prezidentem ujistil, že je jejich společným cílem udělat maximum pro stabilitu země. Očekává, že s Van der Bellenem bude v nadcházejících dnech jednat znovu, aby spolu doladili detaily pro nadcházející volby i podobu vlády, která do té doby Rakousko povede.

„Nové volby nejsou žádným přáním, ale nutností,“ zdůraznil Kurz. Zatím není známo, kdo do voleb nahradí Stracheho na postu vicekancléře, ani kteří ministři za svodobné ve vládě zůstanou. Podle Kurze je nyní také důležité vyjasnit a odhalit všechny okolnosti ohledně pořízení videa se Strachem.

Brífink Alexandera Van der Bellena a Sebastiana Kurze (zdroj: ČT24)

Van der Bellen: Potřebujeme co nejrychleji začít znovu

„Ústava stanovuje pro situaci, ve které nyní jsme, jasnou proceduru,“ připomněl rakouský prezident. Chce se postarat o to, aby jednání v nadcházejících týdnech byla vedena s cílem dosáhnout maximální stability. Rakousko podle jeho slov potřebuje po ztrátě důvěry v instituce nový začátek. „A ten musí přijít rychle. Tak rychle, jak jen to naše ústava umožňuje,“ vysvětlil Van der Bellen. Proto se kloní ke konání voleb hned začátkem září.

„Budeme mít ještě týden předvolební kampaně,“ vrátil se Van der Bellen k nadcházejícím evropským volbám, ke kterým půjdou Rakušané příští neděli. „Pak budou následovat týdny a měsíce intenzivních rozhovorů na evropské úrovni. A i v této době musí zůstat Rakousko v EU schopným a spolehlivým partnerem,“ požaduje.

V nebližší době chce Van der Bellen kromě schůzek s kancléřem Kurzem absolvovat také jednání s designovaným šéfem FPÖ Norbertem Hoferem i představiteli všech opozičních stran.

Der Spiegel: Načasování zveřejnění videa nebylo záměrné

Videozáznam se Strachem v pátek zveřejnil server německého deníku Süddeutsche Zeitung a web týdeníku Der Spiegel. Redaktor týdeníku Wolf Wiedmann-Schmidt zdůrazňuje, že načasování nebylo cílené. „Video jsme měli asi měsíc a vyhodnocovali jsme ho. A když jsme si byli jisti, že je autentické a pravdivé, řekli jsme si, že ho zveřejníme,“ uvedl Wiedmann-Schmidt v německé televizi n-tv.

Při jednání zachyceném na tajně pořízené videonahrávce se hovořilo o tom, že žena vydávající se za neteř ruského oligarchy by mohla koupit podíl v bulvárním listu Kronen Zeitung, nejčtenějším rakouském deníku, a jeho prostřednictvím podporovat Stracheho protiimigrační stranu.

Za odměnu by v okamžiku, kdy se FPÖ dostane k moci, získala v Rakousku veřejné zakázky ve stavebnictví. Schůzka se konala předloni v červenci na Ibize, několik měsíců před parlamentními volbami v Rakousku. Po nich FPÖ vstoupila do vládní koalice s lidovci Sebastiana Kurze.

Heinz-Christian Strache na skandálním videu
Zdroj: ČT24

Na videonahrávku dělal jasné narážky už v dubnu německý komik Jan Böhmermann, když získal rakouskou televizní cenu Romy. Mluví se o tom, že za videem, které bylo podle všeho léčkou na Stracheho a jeho pobočníka Johanna Gudenuse, který na schůzce byl také, stojí právě Böhmermann.

Od koho Der Spiegel nahrávku získal, Wiedmann-Schmidt kvůli ochraně zdrojů neprozradil. Listu Süddeutsche Zeitung tvrdí, že jeho novináři dostali materiál uložený na USB klíči v jistém opuštěném hotelu. 

Švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung k aféře kolem Stracheho napsal, že je třeba vysvětlit okolnosti vzniku videonahrávky. „Zůstává nejasné, jak video vzniklo, jaké motivy stojí za zinscenováním (schůzky s údajnou příbuznou ruského oligarchy) a proč byl film zveřejněn až dva roky po svém vzniku,“ uvádí list. Je to nutné, protože „jinak se politika utopí v jedovaté směsi spikleneckých teorií a dopadů, což udržuje při životě populismus“.