Běžence z lodi u Malty si rozdělí některé země EU. Posádka čekala u pobřeží víc než týden

Reportáž: Běžence z lodi u Malty si rozdělí některé země EU (zdroj: ČT24)

Více než šedesátku migrantů, které na začátku dubna zachránila loď u libyjského pobřeží, přijme kromě Francie a Německa také Portugalsko a Lucembursko. Oznámily to maltské úřady. Plavidlu německé neziskové organizace Sea-Eye, které už více než týden čeká u maltského pobřeží, však Malta zakotvit ve svém přístavu nepovolí. Běžence na pevninu přepraví maltské lodě, odtud později poputují do hostitelských zemí.

„Nejmenší člen Evropské unie se opět stal terčem zbytečného nátlaku, aby řešil případ, za který ani nenesl odpovědnost a který ani nebyl v jeho kompetenci,“ uvedla ve svém prohlášení maltská vláda.

Na palubě lodi Alan Kurdi, která nese jméno po utonulém syrském chlapci, se momentálně nachází 62 zachráněných migrantů, včetně žen a dětí a sedmnácti členů posádky. Zakotvit ve svých přístavech plavidlu zakázala kromě Malty také Itálie a Libye. Valleta uvedla, že nemůže otevřít své přístavy humanitárním záchranným lodím, protože jejich aktivita pobízí převaděče běženců.

Maltská média tento týden informovala, že se situace na lodi stále zhoršuje a posádce dochází potraviny i pitná voda. Maltské námořnictvo muselo evakuovat těhotnou mladou ženu ve vážném zdravotním stavu a kapitán lodi informoval také o tom, že migranti nemají žádné náhradní oblečení a hygienické podmínky začínají být kritické.

Berlín i Paříž už v pátek oznámily, že jsou ochotny přijmout část běženců na palubě lodi. Do Německa by mělo poputovat 22 migrantů, do Francie dalších 20 zachráněných.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini, který reprezentuje krajně pravicový proud a dlouhodobě vystupuje proti masové migraci, už dříve opakovaně nepovolil záchranným lodím vplout do italských přístavů. Podle deníku The Guardian se tím pokouší vyvinout nátlak na ostatní země Evropy, aby přijímaly více žadatelů o azyl.

Salvini v sobotu dohodu o přijetí migrantů ve čtyřech unijních zemích dle očekávání ocenil. Maltskou vládu pak pochválil za to, že „postupuje správně, když odmítá nebezpečný a nepřiměřený nátlak vyvíjený nevládními organizacemi“. Odkazoval tak na pobídky Sea-Eye, která opakovaně vyzvala maltského premiéra Josepha Muscata, aby plavidlu neprodleně otevřel přístav.

Evropská unie koncem března oznámila přerušení pravidelných hlídek ve vodách Středozemního moře, informoval list The Guardian. Důvodem byla výhrůžka italské vlády, která avizovala veto celé operace „Sophia“. Tu Unie zahájila v roce 2015 po úmrtí téměř čtyř tisíc běženců, kteří se pokoušeli doplout k evropským břehům. EU do operace nasadila dvě plavidla, pět letadel a helikoptéry, které doposud zachránily život tisícům uprchlíků.