Salviniho Liga jednala s Rusy o penězích na volby do europarlamentu, tvrdí italský týdeník

Zástupce italské Ligy, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini, jednal loni v říjnu s ruskou státní společností o tajném financování této vládní strany prosazující italskou svrchovanost. Tvrdí to na svém webu týdeník L'Espresso. Ruské peníze měl maskovat přeprodej nafty a na kontě Ligy měly po transakci skončit tři miliony eur (bezmála 77 milionů korun). Salvini na dotazy týdeníku nereagoval. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina v pátek odmítl kauzu komentovat. Týdeník zatím nezjistil, zda Liga s Rusy smlouvu nakonec podepsala.

Citovaný článek na webu je upoutávkou na rozsáhlejší text, který vyjde v tištěné verzi týdeníku v neděli, a proto neobsahuje žádné citace a zdroje. S Rusy se podle něj 18. října 2018 setkal Salviniho bývalý mluvčí Gianluca Savoini v moskevském hotelu Metropol.

„O čem mluvili? O transakci, která měla pomoci financím Ligy, posílit je před evropskými volbami: o dodávkách 250 tisíc tun nafty s nízkým obsahem síry měsíčně po dobu jednoho roku. Což celkem představuje tři miliony tun nafty za dvanáct měsíců,“ napsal L'Espresso, podle nějž by po prodeji nafty italskou společností skončily na kontu Ligy tři miliony eur.

„Kdo to tvrdí? Jaké jsou zdroje? Na čem se zakládají? Zeptejme se těch novin, z čeho vycházejí, kde se tato informace vzala a tak dál,“ citovala v pátek média reakci mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova.

„Ruské financování volební kampaně Ligy. Salvini by to měl hned vysvětlit – pokud se ta zpráva potvrdí, bylo by to nanejvýš znepokojující. K ďasu se svrchovaností a národním zájmem!“ napsala na Twitteru bývalá předsedkyně italské poslanecké sněmovny Laura Boldriniová.

Ruská média, připomíná L'Espresso, zpravidla chválí aktivity Savoiniho kulturního sdružení Lombardie-Rusko a zamítavý postoj Ligy k protiruským sankcím. Savoiniho nazývají Salviniho poradcem.

Třebaže bývalý mluvčí šéfa Ligy nezastává žádnou oficiální funkci ve vládě, Salviniho na všech cestách do Moskvy doprovází. To on uzavřel spojenectví Ligy s Putinovou stranou Jednotné Rusko a od začátku měl vést jednání o ruském financování Ligy, tvrdí L'Espresso. Do Ruska, na Krym a do Donbasu uskutečnil desítky cest.

Loni v říjnu, kdy se zmiňovaná schůzka udála, byl v Moskvě i Salvini. Už během letu do ruské metropole nešetřil chválou na adresu Ruska. „V Rusku se cítím jako doma, kdežto v některých zemích EU nikoli,“ řekl. „Jestli politické síly, jejichž jsem součástí, zvítězí v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu, vztahy Ruska a Evropy se změní,“ dodal.

Salvini se v Moskvě oficiálně zúčastnil obchodní konference. L'Espresso dodává, že jeho ruskou cestu uzavřelo soukromé setkání, o němž nechce vicepremiér veřejně mluvit. Týdeník mu směřoval dotaz, zda se po konferenci setkal se svým ruským protějškem Dmitrijem Kozakem, ale šéf Ligy neodpověděl.

Své sympatie k ruskému prezidentovi italský vicepremiér nikdy neskrýval. „Vrátím se do Itálie s přesvědčením, že, sláva bohu, existuje Putin, který má jasné názory na mír po celém světě,“ pochválil tehdy podle ruské agentury Salvini kremelského vůdce. Šéf Ligy v minulosti řekl, že jeho strana od Rusů nikdy žádné peníze neměla.