I kdyby Netanjahu skončil, éra velkých mírových konferencí se nevrátí, míní reportér Szántó

Jakub Szántó hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Izrael ve volbách vybírá nové složení parlamentu. Bývalý blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó v Interview ČT24 poznamenal, že Izraelci chtějí politicky zkušené lídry a vojenské hrdiny. Bývalý šéf armády Benjamin Gantz, který má šanci zvítězit, sice má politické zkušenosti, ale nevyrovná se úřadujícímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, který je podle Szántó v zemi vnímán jako nejtěžší politická váha. A i kdyby Netanjahu skončil, nelze očekávat návrat období podobného 90. letům s velkými mezinárodními mírovými konferencemi.

Mír s Palestinci je podle Jakuba Szántó ve volbách spíš menšinovým tématem a platí to už několik posledních voleb. „Teď momentálně Izrael jako poměrně běžná moderní země řeší takové věci jako nezaměstnanost, vysoké daně, nedostatek sociálního bydlení a astronomické nájmy ve velkých městech,“ podotkl.

Mír případně hraje roli spíš u Gantze. „Naopak Netanjahu přišel s poměrně bezprecedentním prohlášením, kde vychází vstříc výrazně pravicovým nábožensko-nacionalistickým kruhům, že v případě, že vyhraje, tak anektuje osady na Západním břehu. Pravděpodobně tím naráží na to, že má evidentně výrazně větší podporu v Bílém domě, než kdy izraelský premiér měl,“ popsal Szántó.

Podporou z USA vyvažuje Netanjahu vyšetřování kvůli korupci

Přesun americké ambasády do Jeruzaléma a uznání svrchovanosti Izraele nad Golanskými výšinami mají podle někdejšího zpravodaje výrazný vliv. „Oba tyto kroky jsou chápány jako velmi silný trumf Benjamina Netanjahua, které by mu mohly do určité míry získat další hlasy, které by jinak byly věnovány spíš menším stranám,“ míní Szántó.

Zároveň to pro Netanjahuovu image představuje protipól negativním aspektům – vyšetřování kvůli korupci, která jsou zaměřená buď na něj, nebo jeho okolí.

Jistotu pokračujícího mandátu však Netanjahu nemá. Zřejmě bude potřebovat hlasy dalších stran, ale klíčovým hráčem bude i prezident Reuven Rivlin, který rozhodne o tom, kdo sestaví vládu.

I kdyby ale hypoteticky Netanjahu skončil, bylo by podle Szántó naivní si představovat, že by se vrátilo období 90. let s velkými mezinárodními mírovými konferencemi a obrovskými izraelskými ústupky.

„To se nestane. Gantz je voják. Je to pragmatik, není to jestřáb ve smyslu Ariela Šarona, jednoho z dalších generálů, který se stal premiérem, ale zároveň je to člověk, pro nějž je nejpodstatnější obrana Izraele,“ přiblížil. Připouští, že by Gantz mohl být ochoten k nějakým pragmatickým ústupkům, ale je prý velmi těžké říct, jestli by to znamenalo mír s Palestinci.