Německo vyzvalo Rusko, aby obnovilo ukrajinskou suverenitu. EU rozšířila sankce

Za šikanující považuje Německo ruské kontroly v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem. Moskvu vyzvalo, aby obnovila suverenitu Ukrajiny, dodržovala lidská práva a propustila politické vězně i zadržované ukrajinské námořníky. Evropská unie rozšířila o dalších osm osob opatření vůči lidem, kteří porušují územní celistvost Ukrajiny.

Německý vládní mluvčí Steffen Seibert připomněl, že před pěti lety Rusko protiprávně anektovalo ukrajinský Krym. „Rusko tím porušilo základní principy mezinárodního práva a zpochybnilo evropské poválečné uspořádání,“ poznamenal. „To, že protiprávní stav trvá už pět let, není žádný důvod, proč se s tím smířit,“ zdůraznil také a kritizoval tlak Moskvy vůči menšinám na Krymu, především krymským Tatarům.

„Vyzýváme ruské státní vedení, aby znovuobnovilo suverenitu Ukrajiny, zajistilo právo na svobodnou plavbu (Kerčským průlivem), dodržovalo lidská práva a propustilo politické vězně i ukrajinské námořníky,“ prohlásil mluvčí německé vlády.

Loni v listopadu Rusko ve strategické Kerčské úžině spojující Černé a Azovské moře zadrželo tři ukrajinské lodě i s 24 námořníky, kteří jsou dodnes v Rusku ve vazbě a hrozí jim až šestileté vězení. Ukrajinská plavidla chtěla proplout do přístavu v Azovském moři v souladu s dohodou mezi Ukrajinou a Ruskem o používání úžiny. Kreml je však obvinil z narušení teritoriálních vod a zajal.

Za zhoršení tamní situace nese podle německé kancléřky Angely Merkelové zodpovědnost přímo ruský prezident Vladimir Putin. Rusko nijak nereagovalo na výzvy mezinárodního společenství, aby zadržené námořníky propustilo.

EU rozšířila kvůli Kerčskému průlivu sankce

Kvůli zásahu Ruska proti ukrajinským lodím v Kerčské úžině rozšířila Evropská unie o dalších osm osob svá opatření vůči těm, kdo porušují územní celistvost Ukrajiny. O právním dokončení kroku, na kterém se před měsícem shodli ministři zahraničí EU, informovala Rada EU.

Zákaz cest do EU a zmrazení případného majetku v Unii tak nově dopadlo nejen na tři velicí důstojníky ruských lodí, ale i na jejich nadřízené na příslušném kontrolním stanovišti a na velitele ruských vojenských sil v regionu. Zasaženi unijním rozhodnutím byli i vedoucí a zástupce vedoucího ředitelství pro hranice ruské Federální bezpečnostní služby (FSB).

Omezující opatření, která se tak nyní vztahují na 170 lidí a 44 právnických subjektů, byla také prodloužena o další půlrok, tedy do 15. září 2019. Kromě zákazu cest a zmrazení majetku také znamenají nemožnost finančních půjček od subjektů z Evropské unie.

Rada EU připomněla, že také Unie požaduje okamžité propuštění námořníků a vrácení stále zadržovaných lodí.