Do škol a školek jen očkované děti. Itálie se vrací k povinné vakcinaci

V Itálii od úterý opět platí zákon o povinném očkování. Rodiče neočkovaných dětí, které chodí do škol a školek, riskují pokutu v přepočtu skoro 13 tisíc korun. Informoval o tom server BBC. Zákon prosadila předchozí levicová vláda kvůli epidemii spalniček, současný kabinet jeho platnost loni pozastavil. Ministryně zdravotnictví Giulia Grillová teď ale odmítla další odklad.

Podle nařízení musejí mít všechny děti, které v Itálii navštěvují předškolní zařízení a školu, platné potvrzení, že mají všechny povinné vakcíny. Pokud rodiče takové potvrzení školkám a školám nedodají, mohou se jich týkat některé postihy.

Předškolní zařízení mají právo neočkované dítě do šesti let věku odmítnout přijmout. V případě povinné školní docházky dětí od šesti do 16 let pak mají školy možnost nechat udělit rodičům pokutu.

Názorový obrat

Zákon o povinném očkování prosadila předchozí vláda v roce 2017 mimo jiné pod vlivem výrazného nárůstu počtu případů spalniček. Po loňském nástupu nového kabinetu byl zákon pozastaven, protože jak Hnutí pěti hvězd (M5S), tak Liga proti povinnému očkování vystupovaly v předvolební kampani. 

Vůdce Ligy Matteo Salvini dokonce prohlásil, že deset povinných očkování je „zbytečné a někdy až nebezpečné“. Kritici tvrdili, že vláda svými kroky snižuje důvěru ve vědu. Některé z regionálních administrativ hrozily, že jsou připraveny zavést vlastní, ještě přísnější legislativy, které budou očkování dětí vyžadovat. Kabinet na povinné očkování od loňska několikrát změnil názor, až teď dal zákonu zelenou.

Podle zákona musejí mít děti očkování proti deseti chorobám, mimo jiné proti spalničkám, zánětu mozkových blan, tetanu, dětské obrně, příušnicím a černému kašli.

Itálie patří k zemím, kde je velmi silné hnutí kritické k povinnému očkování, proto v posledních letech klesal podíl očkovaných až pod 80 procent, píše BBC. Počet případů spalniček je tam jeden z nejvyšších v západní Evropě, v roce 2017 tuto nemoc prodělalo 5004 lidí. V celé Evropě předloni spalničkami onemocnělo 23 927 osob, uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO).

Spalničky patří celosvětově mezi jednu z vůbec nejčastějších příčin smrti dětí do pěti let; neexistuje proti nim totiž žádný specifický lék, léčit se dají jen projevy onemocnění, například horečka.

Očkování funguje

Vakcína je podle hygieniků jedinou účinnou prevencí proti této nákaze. V Česku je očkování povinné, je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje také protilátky proti zarděnkám a příušnicím. První dávka se podává od 13. měsíce věku, druhá mezi pátým a šestým rokem.

K zajištění kolektivní imunity, kdy se nemoc nešíří a chráněni jsou i neočkovaní, je podle odborníků nutný podíl očkovaných lidí nad pětadevadesáti procenty, v Česku je to asi 90 procent.