Francouzi se bouří proti sílícím projevům antisemitismu, Macron slibuje řešení

Ve Francii roste počet antisemitských útoků (zdroj: ČT24)

Ve Francii roste počet útoků na obyvatele židovského původu a přibývá případů zneuctění hřbitovů nebo majetku. V úterý večer kvůli tomu protestovaly tisíce lidí. Demonstrací se konalo sedm desítek. Nejvíc lidí se sešlo v Paříži, na náměstí Republiky dorazili také členové vlády i bývalí prezidenti. Prezident Emmanuel Macron slibuje sílící vlnu protižidovských projevů zastavit. Konkrétní opatření chce představit ještě během středečního večera.

Poškozené a zneuctěné hřbitovy, nápis Juden na pekárně v centru Paříže, poštovní schránka židovské političky Simone Veilové pomalovaná hákovými kříži i přímé útoky na občany židovského původu. Počet antisemitských projevů ve Francii roste.

Mnozí Židé kvůli tomu zvažují odchod ze země. „Pokládám si otázku, jestli sem vůbec patřím. Rozumím těm, kteří tu po podobných projevech už nechtějí zůstat,“ uvedl Mickael Tobis, který se stal obětí antisemitského útoku.

Protest proti antisemitismu v Paříži
Zdroj: Reuters/Philippe Wojazer

Tisíce lidí kvůli rostoucímu násilí proti Židům vyšly v úterý do ulic. Pařížské demonstrace se zúčastnila i řada současných a bývalých politiků. „Antisemitismus je útokem na republiku, naše instituce musí klást ještě větší důraz na naše hodnoty a jednotu,“ uvedl bývalý prezident Francois Hollande.

Z představitelů hlavních stran na pařížskou demonstraci nepřišla pouze předsedkyně Národního sdružení Marine Le Penová. Podle ní jsou za současný stav zodpovědní právě politici u moci.

„Odkud se vlastně vzal antisemitismus? To je klíčová otázka. Všechny strany, které demonstrují, byly u moci posledních 30 let a dovolily islámskému fundamentalismu zapustit v naší zemi kořeny. A ten je tou příčinou,“ uvedla Le Penová.

Prezident Macron v úterý navštívil poničený židovský hřbitov na východě Francie a večer pak i pařížský památník obětem holocaustu. Slíbil, že vláda přijme zákony a podobné projevy bude trestat. Některá opatření chce oznámit už ve středu večer na akci společnosti CRIF, která zastřešuje zdejší židovské organizace.

Ty chtějí po vládě ráznou odpověď na všechny projevy netolerance. Podle odborníků je problém mnohem hlubší. Kabinet chce na boj proti antisemitismu investovat ve školství miliony eur a také zvažuje legislativní kroky, které by přísněji trestaly útoky s tímto podtextem. Jen za poslední rok vzrostly o 74 procent.