Babiš má k pozvání do USA blíž než Zeman, říká šéf diplomacie před cestou za oceán

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) bude tento týden při své cestě do Spojených států usilovat o pozvání pro premiéra Andreje Babiše (ANO) i pro prezidenta Miloše Zemana do Bílého domu. Otevřenější dveře k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi ale má Babiš, řekl šéf diplomacie. V USA chce také jednat o energetice, kybernetické bezpečnosti nebo o společném přístupu ke konfliktům v Sýrii a v Afghánistánu. Petříček také řekl, že nevidí problém v přijetí čtrnácti syrských sirotků.

„Jsem přesvědčen, že je reálné, že se podaří domluvit schůzku na té nejvyšší úrovni. Mám signály, že tam ze strany amerických partnerů je zájem. Budu o tom hovořit s (americkým) ministrem (zahraničí Mikem) Pompeem tento týden v pátek,“ řekl Petříček.

„Budu apelovat na americkou stranu, aby to byla schůzka na nejvyšší úrovni, je to na americké straně, koho pozvou do Bílého domu,“ doplnil. Jako reálnější ale vidí, že by pozvání dostal premiér Babiš.

Zeman o pozvání do Bílého domu dlouhodobě usiloval a také jako jeden z mála světových politiků veřejně podpořil Trumpa už během volební kampaně v roce 2016. Po Trumpově zvolení Hrad uvedl, že český prezident dostal pozvání na schůzku s novým americkým prezidentem na jaro 2017, setkání se ale dosud neuskutečnilo.

Nedávno Zeman s odvoláním na amerického velvyslance v Česku Stephena Kinga uvedl, že schůzka s jeho americkým protějškem je nepravděpodobná.

Petříček bude s Pompeem jednat i o konkrétních tématech pro případnou schůzku nejvyšších představitelů Česka a USA. „Bude to opět bezpečnost, bude to otázka vzájemného obchodu, otázka spolupráce v oblasti inovací, vědy a výzkumu,“ řekl.

Petříček a Babiš se přou o to, kdo má schůzku s Trumpem sjednat

Kriticky zhodnotil ministr vyjádření Babiše o tom, že nepotřebuje, aby mu česká diplomacie schůzku v Bílém domě sjednávala. „Já věřím, že i pan premiér ocení nakonec, že mu ministerstvo zahraničních věcí v tom pomůže,“ uvedl.

Babiš v úterý při návštěvě Izraele řekl, že Petříčka nepověřoval, aby mu setkání s Trumpem dojednal. „Určitě pan Petříček nemá za úkol něco dojednávat. Pokud jsou nějaké schůzky, tak si je dojednávám sám,“ řekl.

Lidové noviny v první polovině února napsaly, že Babiš po cestě do USA netouží. Podle deníku je důvodem nejistota premiéra, jaká by byla reakce Hradu na takovou cestu.

Ministr bude řešit i kyberbezpečnost

Petříček bude v USA jednat také o kybernetické bezpečnosti. Na dotaz, zda ho doprovodí zástupce Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nebo českých bezpečnostních služeb, odpověděl kladně. Odmítl se ale vyjádřit k tomu, kdo to bude. NÚKIB v prosinci varoval před výrobky čínské komunikační společnosti Huawei, o jejich rizicích dlouhodobě mluví i Spojené státy.

Ministr se ale nechce zabývat pouze společností Huawei. „Budu s americkými protějšky řešit kybernetickou bezpečnost obecněji. Myslím, že to není jen o společnosti Huawei, je to o tom, jak chceme dlouhodobě zajistit ochranu naší kritické infrastruktury, našich komunikačních systémů. Pro nás je důležité, abychom hledali společné řešení, společnou strategii v rámci Evropské unie, potažmo i v NATO,“ řekl.

Český ministr bude v USA jednat také o energetice. Jednání se nemají týkat jen možné americké účasti na stavbě jaderných bloků v Česku, ale také projektu plynovodu Nord Stream 2, který USA dlouhodobě kritizují. Dalšími tématy jednání mají být spolupráce při řešení konfliktů v Sýrii a v Afghánistánu nebo hospodářské vztahy.

Petříček nevidí problém v přijetí 14 syrských dětí

Ministr zahraničí také uvedl, že Česká republika by mohla přijmout čtrnáct syrských dětí z uprchlických táborů v Řecku, jak navrhla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Sám se Šojdrovou o její iniciativě zatím nejednal, podle něj musí věc především řešit ministerstvo vnitra. S ministrem vnitra a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) o tom chce mluvit.

Hamáček se ale zatím k záležitosti vyjadřovat nechce. „V tuto chvíli nemáme stále oficiální odpověď od řeckých úřadů a ani žádný konkrétní seznam syrských dětí,“ sdělil s dovětkem, že proto je předčasné se k tomu vyjadřovat.

Šojdrová minulý týden oznámila, že přivezla z Řecka seznam čtrnácti dětí, kterým by Česko mohlo pomoci. Petříček uvedl, že seznam zatím neviděl a Šojdrová ho ve věci nekontaktovala. Obecně ale problém v přijetí dětí nevidí. „Já si myslím, že Česká republika je dostatečně velká země, že by čtrnácti malým dětem, které odskákaly konflikt v Sýrii, mohla pomoct,“ řekl. 

Europoslankyně koncem loňského října oznámila, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto.

Premiér Babiš ale projekt označil za nesmyslný, tvrdí, že lepší je pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti. Před časem ministerský předseda uvedl, že chce v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky. Plán je podle něj jeho soukromou iniciativou, nikoli projektem českého státu.