Česko chce v Sýrii postavit sirotčinec, oznámil Babiš

Babiš: Chceme v Sýrii postavit českou vesničku pro sirotky (zdroj: ČT24)

Česká vláda by mohla v Sýrii postavit pro místní děti multifunkční centrum. Premiér Andrej Babiš o projektu jednal se syrskou stranou, organizací Červený půlměsíc. Téma Českem rezonovalo v loňském roce, kdy europoslankyně Michaela Šojdrová vyzvala předsedu vlády k přijetí padesáti sirotků. Babiš to odmítl s tím, že dětem by se mělo pomoct v zemi jejich původu.

„Pokračuju v projektu, že chceme v Sýrii postavit českou vesničku pro syrské sirotky,“ oznámil premiér Babiš. „Máme k dispozici pozemek o rozměru dvacet tisíc čtverečních metrů. Spolupráce by měla fungovat na bázi našeho červeného kříže a syrského červeného půlměsíce.“

Podle premiéra nepůjde o projekt státu; Česko chce na projekt zřídit speciální nadaci a shromáždit peníze od dárců. Centrum pro děti bez rodičů by pak měly postavit syrské firmy podle projektu syrského architekta.

„Chceme začít tak, že bychom to postavili asi pro padesát dětí. Pozemek je ale tak velký, že bychom to mohli rozšiřovat. Se syrskou stranou jsme se domluvili, že první rok bychom provoz platili,“ uvedl ministerský předseda s tím, že v areálu moderního sirotčince by pro děti měla fungovat školka, škola, ubytování, jídelna a sportovní areál.

Syrští sirotci hýbali českou politikou loni na podzim

Případ sirotků z válkou zmítané Sýrie dělil tuzemskou politickou scénu loni na podzim, když někteří politici napravo od středu vyzývali koaliční kabinet, aby se zasadil o přijetí padesátky dětí bez rodičů, které měly před válkou utéct do Řecka. V čele iniciativy stála lidovecká europoslankyně Šojdrová, která chtěla do Česka děti přemístit jako humanitární gesto.

Premiér takový plán odmítal. „Jsem přesvědčen, že máme pomáhat syrským dětem v Sýrii. Tam jsou ti sirotci. Projekty a představy paní Šojdrové od samého počátku jsou nesmyslné,“ prohlásil počátkem prosince. Místo toho razil plán na postavení školy a školky pro trojnásobný počet dětí přímo v Sýrii.

Šojdrová: Premiér by mohl být aktivnější

Tutéž linii drží Česko i nyní. „Doufáme, že perspektivně bude problém Sýrie vyřešen a uprchlíci se vrátí domů. Jsem přesvědčen, že lidem máme pomáhat v jejich prostředí, kde se narodili a kde jsou zvyklí,“ sdělil Babiš.

Šojdrová má nicméně za to, že je ale avizovaný plán nedostatečný. „Pan premiér by mohl být mnohem aktivnější a mohli bychom projevit mnohem více solidarity,“ prohlásila. „Děti jsou také v Řecku na ostrovech v uprchlických táborech. Jak Česká republika pomohla těmto nedoprovázeným dětem, které jsou na území Evropské unie?“

Podle europoslankyně se v Řecku momentálně nachází více než 3700 uprchlých dětí bez doprovodu dospělého.